ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ και «μεγάλο» καλώδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης

0

Το νησί μας φιγουράρει δυναμικά στο κάδρο του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το “μερίδιο” για τη χώρα μας από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλογεί σε 19,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και σε 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Από τη συνολική αυτή “πίτα” των 32 δισ. ευρώ, η Κρήτη παίρνει ένα σημαντικό μερίδιο, με δύο μεγάλα έργα να έχουν ήδη “κλειδώσει” προς ένταξη. Το ένα έργο είναι αυτό του νέου ΒΟΑΚ, στο οποίο άλλωστε έχει κάνει ειδική μνεία, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έτερο μεγάλο αναπτυξιακό έργο είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Το γνωστό μας δηλαδή “μεγάλο” καλώδιο.

Όπως είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επιδίωξη του ΥΠ.ΕΝ. είναι να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης οι σημαντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων.

Χθες, λοιπόν, ήρθε και η επιβεβαίωση διά στόματος Σκυλακάκη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων περιλαμβάνονται στις επενδύσεις του τομέα ενέργειας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Το προσχέδιο του Σχεδίου υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ η υποβολή του τελικού σχεδίου θα γίνει τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2021 και η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί στο τέλος της άνοιξης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, τα 12,7 δισ. ευρώ θα δοθούν ως δάνεια στις επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις από την Ε.Ε. αναμένονται στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021, αλλά, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, τα πρώτα έργα ίσως αρχίσουν και τον Δεκέμβριο, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι τα δάνεια θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος, αλλά δε θα αποπληρωθούν με αύξηση της φορολογίας, αλλά με τα ποσά που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες που θα υλοποιούν τα έργα.

Οι τέσσερις μεγάλοι πυλώνες του Σχεδίου

Με βάση την παρουσίαση που έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το σχέδιο εδράζεται σε τέσσερις μεγάλους πυλώνες, που είναι:

- Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών, είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.

- Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτήρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων, και τα φορολογικά κίνητρα.

- Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργή εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών Υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός-ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

- Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του “μαύρου” χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των “κόκκινων” δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ