ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σκληρό χτύπημα της TUI στον τουρισμό

0

Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για τις φετινές διανυκτερεύσεις. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, σχολιάζει: «Όταν μονομερώς αποφασίζεται οι πληρωμές να γίνουν όποτε θέλουν, αυτό ούτε σωστό, ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο τελικά είναι. Όμως η TUI εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει ως tour operator για να κάνει αυτό που κάνει». Και προσθέτει: «Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, όμως ένας τόσο μεγάλος οργανισμός που μπορεί να στηριχτεί από το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να είναι συνεπής στους λογαριασμούς και τις πληρωμές του».

Όσον αφορά στο αν τίθεται θέμα βιωσιμότητας των ξενοδοχείων ο κ. Μπερέτης υπογράμμισε: «Σίγουρα υπήρχαν και ξενοδοχεία που είχαν πάρει προκαταβολές από την TUI και δεν μπορούσε η TUI να της πάρει πίσω. Θεωρώ βέβαια ότι τα χρήματα αυτά που κρατάνε για 4-5 μήνες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Ωστόσο θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις προκειμένου να βοηθηθούν τα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλες οφειλές από την TUI, μέχρι το Μάρτη που αποφάσισε να πληρώσει».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει σίγουρα να γίνει και κάτι από το κράτος ή από το υπουργείο τουρισμού. Είτε να πιεστεί θεσμικά η TUI, είτε να γίνει κάποια αναστολή πληρωμών ώστε οι ξενοδόχοι ν’ αντέξουν μέχρι το Μάρτη που θα πληρωθούν».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου αφού αναγνωρίζει την προσφορά της TUI στον ελληνικό τουρισμό, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση για τη μονομερή αυτή απόφαση. «Η  TUI έχει προσφέρει πολλά στη χώρα σαν tour operator και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή όλοι. Ωστόσο, γι αυτή τη μονομερή απόφαση θα πρέπει να γίνουν κάποια διαβήματα διαμαρτυρίας και από τους ξενοδόχους και από το υπουργείο».

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μπερέτης σε ερώτημα που αφορούσε το αν η TUI ακολουθήσει την οδό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» για τις πληρωμές της και εφαρμόσει την ίδια τακτική και του χρόνου είπε: «Δεν είναι προς το συμφέρον της να το κάνει, γιατί θα συρρικνωθεί πολύ το πρόγραμμά της. Ναι μεν είναι τεράστιος tour operator, ναι μεν έχει βοηθήσει, αλλά αν συνεχίσει αυτή την πολιτική, θα χάσει πολλά ξενοδοχεία, τα οποία θα στραφούν σε άλλες αγορές και σε άλλα γραφεία. Θεωρώ ότι αν αντιδράσει ο ξενοδοχειακός κόσμος αυτό δεν θα διατηρηθεί. Είναι θέμα των ξενοδόχων και των πρακτόρων να μην το δεχτούν. Αν οργανωμένα όλοι οι ξενοδόχοι πάρουν μια απόφαση και τηρηθεί, αυτό θα αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προκειμένου η TUI να είναι πιο συνεπής στης πληρωμές της».         

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η TUI ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές». 

Σημειώνεται ότι με την TUI συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η TUI «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η TUI εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ