ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Β. Διγαλάκης: Η Κρήτη μπορεί να γίνει Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

0

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν τα Πανεπιστήμια της Κρήτης να γίνουν πολύ ανταγωνιστικά στην προσέλκυση ερευνητικών πόρων αλλά και να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους με σκοπό να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά διεθνώς, συζητήθηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV με τον Μάνο Δασκαλάκη.

«Η Κρήτη μπορεί να καταστεί ένα σημαντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες όλων των εκπαιδευτικών και ερευνητικών της ιδρυμάτων, καθώς και τα θεσμικά «εργαλεία» που δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά διεθνώς.

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος συμμετείχε σε μία εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Κοντάκη, τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νίκο Κατσαράκη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριο Ταβερναράκη, στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» του ΚΡΗΤΗ TV με τον δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι τα πανεπιστήμια της Κρήτης, που είναι πολύ ανταγωνιστικά στην προσέλκυση ερευνητικών πόρων, καλούνται να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα που έχουν, πλέον, από τον περασμένο Ιούνιο, για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, με δίδακτρα, για αλλοδαπούς φοιτητές, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρέφειά τους.

Ένα, ακόμη, σημείο «κλειδί», σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, για να γίνουν πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα πανεπιστήμια της Κρήτης, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση τού ζητήματος της φοιτητικής στέγης. Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης «τρέχει» ήδη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, να τετραπλασιάσει τον αριθμό των φοιτητικών εστιών. Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι πρέπει και το ΕΛΜΕΠΑ να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι στις στοχεύσεις τού Υπουργείου είναι η δημιουργία νέων δράσεων «για ν’ αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα φοιτητικής στέγης, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, γεγονός που θα τα κάνει πολύ πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ