ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ενημερωτική συνάντηση για την Κυκλική Οικονομία στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης

0

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης για την Κυκλική Οικονομία στην Κρήτη, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των Δημόσιων Φορέων.

Ειδικότερα, δημιουργία ενός Πρακτικού Οδηγού Εφαρμογής Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη, στον Τουριστικό Τομέα, στα Ξενοδοχεία, στα Εστιατόρια και σε κάθε είδους τουριστική εγκατάσταση και δραστηριότητα, είναι τo συμπέρασμα που κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στην πρώτη συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο INCIRCLE.

Η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Υποστήριξη νησιωτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών στη μετάβαση προς μια πιο κυκλική οικονομία» έγινε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος INCIRCLE.

Στόχος του INCIRCLE είναι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τουριστικό τομέα, με εστίαση στις ιδιαιτερότητες και τις συγκεκριμένες ανάγκες των νησιών και των αραιοκατοικημένων περιοχών της Μεσογείου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων και η Βάσω Μαδούλκα, Αν. Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και συντονίστρια του έργου. Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Κουμπαράκης Πρόεδρος Δ/ντων Ξενοδοχείων, Γεώργιος Παπαδάκης από την ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, η κα Στυλιανή Σταβέλα από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης-Υπουργείο Τουρισμού, η κα Κρυσταλλία Σηφακάκη από τη ΔΕΥΑΗ και ο κ. Βασίλης Ζησιμόπουλος από την εταιρεία Costa Nostrum.

Ακόμη διαδικτυακά συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον ΕΣΔΑΚ, των Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων, τον Ο.Α.Κ., την ΔΕΔΙΣΑ, τον ΕΒΕΗ και το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Σήμερα, καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε την κυκλική οικονομία σε ένα καίριο κλάδο της Κρητικής Οικονομίας, τον Τουρισμό. Τόσο η πρότερή μας εμπειρία σε θέματα κυκλικής οικονομίας, όσο το σημαντικό μας έργο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων μέσω του Περιφερειακού μας Σχεδιασμού, έργων ΕΣΠΑκαι άλλων Προγραμμάτων:

     μας καθιστούν ικανούς ως Περιφέρεια αλλά και ως νησί, να είμαστε μπροστά στην νέα πρόκληση για το μέλλον: την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες της Πανδημίας COVID-19, έχουν επισημάνει την ανάγκη στροφής προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να αναζητήσουμε τις καλύτερες δράσεις σε τοπικό επίπεδο, στην Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς για το έργο και τους στόχους του προγράμματος Incircle. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων για την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που ήδη εφαρμόζονται στην Κρήτη από διάφορους φορείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ