ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Και η Ενεργειακή εξήγηση για τις Navtex και παραβιάσεις Δικαιωμάτων μας από την Τουρκία

0

Να και δύο χάρτες, ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει σε επίπεδο γεωφυσικών ερευνών, σε συνδυασμό και με τις navtex της Τουρκίας και με τις κινήσεις του Oruc Reis και τις προκλήσεις χαρτών, αλλά και τις επιδιώξεις όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Έχει αξία να καταλάβετε τι συμβαίνει σε όλο το τόξο που περνάει από το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, έως την Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελλόριζο, ακόμη και πιο ανατολικά της Στρογγύλης, σε δυνητική Τουρκική ΑΟΖ.

Το ευρύ θαλάσσιο τόξο, που ξεκινά από τα δυτικά της Πελοποννήσου περνώντας κάτω από την Κρήτη και συνεχίζοντας νότια της Καρπάθου, Ρόδου, Καστελόριζου και Στρογγύλης, έχει αποτελέσει από τον Μάιο του 2019 το επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και άλλων γειτόνων και μη γειτόνων.

Οι Navtex της Τουρκίας, αν προσέξετε καλά, εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και δυνητικής ΑΟΖ, στοχεύουν περισσότερο την περιοχή που συνορεύει με την Αίγυπτο, ακριβώς Ανατολικά της μερικής οριοθέτησης που κάναμε ως Ελλάδα με την Αίγυπτο, και λιγότερο την Τουρκολιβυκή ζώνη. Υπάρχουν παλαιές σεισμικές γραμμές σε αυτήν την περιοχή και τώρα έκαναν καινούργιες.

Όσο για το εμβαδόν της μερικής οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου, είναι γύρω στα 6,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή κάπου το 1% της συνολικής ΑΟΖ και χέρσου της Ελλάδας. Δεν είναι και πολύ 1% θα πείτε. Αλλά εκεί υπάρχουν σήμερα οι παλαιότερες σεισμικές γραμμές που ο καθένας μπορεί να αγοράσει. Με την πρώτη ευκαιρία η Αίγυπτος θα κάνει σεισμικά εκεί και οι Τούρκοι δεν θα την ενοχλήσουν. Αυτό τον καιρό οι εταιρείες υδρογονανθράκων, μαζί με το Αιγυπτιακό κράτος κάνουν σεισμικά νοτιοανατολικότερα στα νερά της Αιγύπτου βέβαια. Στην θέση τους, όσοι γνωρίζουν από στόχους κοιτασμάτων, θα πήγαιναν και στο 1% αλλιώς θα ήταν ανόητες.

Ας ελπίσουμε τα δικά μας τα «σαΐνια» σε ΕΔΕΥ, Υπουργεία και όχι μόνο, να έχουνε δει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Πάντως υπάρχουν και πιο βόρεια κάποιες άλλες γραμμές ανατολικά του Καστελόριζου σε δυνητική Τουρκική ΑΟΖ. Εκεί δεν χρειαζόταν να ρίξουν Navtex οι Τούρκοι, σε αντίθεση με την δική μας δυνητική ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα μας που υφίσταται ipso facto και ab initio!

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ