ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παραμένουν τα κενά εκπαιδευτικών στη Κρήτη ένα μήνα μετά τον Αγιασμό

0

Περίπου 200 είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσαν φορείς της Εκπαίδευσης. Τα περισσότερα κενά τα έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου ο αριθμός αγγίζει τα 189, ενώ στη Δευτεροβάθμια ο αριθμός είναι κοντά στα 10-20.

Συγκεκριμένα, αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν τα κενά, όπως δημιουργούνται. Ο κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκης ανέφερε πως ο αριθμός των προσλήψεων για τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους 2020-2021 είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις προσλήψεις που έγιναν στο σύνολο της περυσινής σχολικής χρονιάς.

«Πέρυσι, στο σύνολο της σχολικής χρονιάς είχαν προσληφθεί 1.438 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων. Και φέτος μέχρι και σήμερα έχουν προσληφθεί 1.461. Δηλαδή, φέτος και συγκεκριμένα για τον πρώτο μήνα έχουν προσληφθεί περισσότεροι απ’ όσους προσελήφθησαν πέρυσι», ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης.

Εκατόν ογδόντα εννέα είναι ο αριθμός των κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως υποστηρίζει, τα 118 είναι κενά που αφορούν την Παράλληλη Στήριξη, δηλαδή εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ,στο πλαίσιο του τυπικού γενικού σχολείου. Και υπάρχουν και άλλα 71 κενά που αφορούν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως τις έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας και Υγείας, πρέπει να αντικατασταθούν από εκπαιδευτικούς τρίμηνης διάρκειας και όχι αναπληρωτές. Οι εκπαιδευτικοί τρίμηνης διάρκειας αναμένεται να προσληφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Εάν απουσίαζε ο κορονοϊός και τα κενά των ευπαθών ομάδων, θα ήμασταν υπερπλήρεις. Έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία. Αλλά υπάρχουν κενά στα σχολεία είτε στην πόλη είτε στην ύπαιθρο και τα συγκεκριμένα κενά είναι ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να πάρουμε αναπληρωτές που λαμβάνουν πίστωση όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αλλά το υπουργείο Παιδείας στέλνει εκπαιδευτικούς τρίμηνης διάρκειας. Πρέπει να είναι τρίμηνης διάρκειας, γιατί κάποιοι θεωρούνται ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπάρχει θέμα όσον αφορά στην Παράλληλη Στήριξη. Στην Παράλληλη Στήριξη έχουμε 98 κενά δασκάλων και 20 νηπιαγωγών. Και στις ευπαθείς ομάδες έχουμε 54 κενά αναπληρωτών και 17 κενά μονίμων», ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης.

Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπελαδάκης επισήμανε: «Όσον αφορά στην Παράλληλη, πρέπει να πούμε με σαφήνεια: Κάποια τμήματα έχουν μαθητές που πρέπει να έχουν από πάνω τους ένα δάσκαλο, γιατί υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Στους αναπληρωτές που προσλαμβάνονται τώρα υπάρχουν πολλές αρνήσεις. Πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπαίνουν στο σύστημα, διαλέγουν το κενό και αφού τοποθετηθούν σε κάποιο σχολείο, μας λένε τη μέρα που δε θα παρουσιαστούν πως δε θα έρθουν. Υπάρχουν 7 περιπτώσεις αρνήσεων».

Στη Δευτεροβάθμια

Δέκα με είκοσι υπολογίζονται τα κενά που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως αναφέρει ο Ζαχαρίας Ρηγάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το υπουργείο Παιδείας κάλυψε τα διαθέσιμα κενά στο σύνολό τους.

«Τα κενά έχουν καλυφθεί. Στη γενική εκπαίδευση έχουν μείνει ελάχιστα κενά και αυτά προέρχονται από εκπαιδευτικούς που δε δέχονται. Δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έστειλε τους αναπληρωτές που είχαμε ζητήσει. Ζητήσαμε 147 και όντως έστειλαν και τους 147. Τα ελάχιστα κενά που υπάρχουν τώρα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου είναι κενά από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δε δέχτηκαν», ανέφερε ο Ζαχαρίας Ρηγάκης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υποστήριξε: «Η κατάσταση είναι τεταμένη από εκεί και πέρα. Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, οι καταλήψεις και οι απουσίες των μαθητών δημιουργούν ένα θολό τοπίο στην εκπαίδευση. Ελπίζουμε να ηρεμήσει το κλίμα. Ακούστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο 5ο ΕΠΑ.Λ. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη».

Στέλιος Πέτσας – «Με τις προσλήψεις αναπληρωτών θα καλυφθούν όλα τα κενά»

Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, πως για τα εκπαιδευτικά κενά μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ότι οι 7.500 προσλήψεις αναπληρωτών που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη θα καλύψουν και τα τελευταία κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», δήλωσε στο Mega, παραθέτοντας πως για τη φετινή χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών έφτασαν τις 40.000, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «πρωτοφανείς αριθμούς», καθώς πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο έφτασε τις 24.000.

«Κάθε χρόνο σημειώνονται κενά στην αρχή της χρονιάς», εκτιμώντας πως με τον αριθμό αυτό δε θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις. Τέλος, σε σχέση με τις καταλήψεις τόνισε ότι φθίνει σημαντικά ο αριθμός τους, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το 80% των σχολείων που συμμετείχαν σε καταλήψεις σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ