ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΠΑΓΝΗ: Ουρά ...αναμονής από υγειονομικούς για το τεστ του κορωνοϊού

0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της εξέτασης του υγειονομικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, δημοσίευσε σχετική φωτογραφία, από την αναμονή του προσωπικού για να υποβληθεί στο σχετικό τεστ.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο επισημαίνει τα εξής:

"Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απαιτεί την άμεση λήψη πρόσθετων συλλογικών μέτρων για την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να γίνει άμεσα προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες και να επαναλαμβάνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Είναι φανερό ότι δεν αρκεί ο έλεγχος μόνο των εργαζομένων που επιστρέφουν από κανονική άδεια στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για έκθεση και μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι κατεξοχήν επαγγελματικός και μάλιστα αυξάνεται δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ, όπου οι μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» (συνήθως 1 μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια), ενώ υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε γάντια.

Τον αυξημένο κίνδυνο των υγειονομικών δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στο SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι χρησιμοποιούν «ανεπαρκή» ΜΑΠ κινδυνεύουν 1,3 φορές περισσότερο από όσους έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ενδεικτικά στη χώρα μας ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 περιλαμβάνονται περισσότεροι από 400 υγειονομικοί, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων έχουν εκτεθεί χωρίς να ελεγχθούν.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και πρόνοιας εκτιθέμεθα καθημερινά σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου και δεν ανεχόμαστε να κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο λόγω της έλλειψης ΜΑΠ και των ανεπαρκών προληπτικών ελέγχων.

Πρόσθετες σοβαρότατες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της επιδημίας προκαλεί ο περιορισμένος αριθμός μηχανημάτων για τον μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 στις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ στις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες συνεχίζεται η κερδοσκοπία με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και σε νοσοκομεία αναφοράς, όπως π.χ. το ΠΑΓΝΗ που έχει τη δυνατότητα διενέργειας των ελέγχων, τα διαγνωστικά τεστ πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων.

Ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για:

➢ να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους

➢ να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

➢ να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους

➢ να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της μοριακής εξέτασης για SARS-COV-2. Να πραγματοποιείται η εξέταση στα εργαστήρια του ΠΑΓΝΗ σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό".
 

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ