ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σε ετοιμότητα η Κρήτη για το άνοιγμα του τουρισμού - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

0

Στην τελική φάση της επανεκκίνησης εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από την 1η Ιουλίου, όπου πλέον ανοίγουν τις πύλες τους και τα περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού.

 Αρχή με χαμηλές πληρότητες , θα κάνει ο τουρισμός από την 1η Ιουλίου και στο νησί μας, αφήνοντας μικρά περιθώρια αισιοδοξίας εν μέσω έντονης αβεβαιότητας, αφού η εξέλιξη της πανδημίας θα καταδείξει την μετέπειτα πορεία του τουρισμού και για τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν και τόνισε ότι σημαντική στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα έχουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που έχουν λάβει και την πιστοποίηση από το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που υλοποίησε η περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίο Κρήτης

Η υπεύθυνη του προγράμματος αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας κ Άννα Ψαρουλάκη ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 22000 εργαζόμενοι από τους 28000 που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Ο κ. Βλατάκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα και τη σύγχυση που έχει δημιουργήσει το υπουργείο τουρισμού υπάρχει μεγάλος βαθμός ετοιμότητας στην Κρήτη για το άνοιγμα του τουρισμού χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κυριάρχο ρόλο όπως είναι φυσικό στην υποδοχή τουριστών θα διαδραματίσουν τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων.

Ο αερολιμενάρχης του 'Νίκος Καζαντζάκης'  Γιώργος Πλιάκας μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη τόνισε ότι το αεροδρόμιο είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες με βάση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν εφαρμοστεί ενώ σε καθημερινή βάση θα γίνονται περίπου 850 μοριακά τεστ για κορωνοιό σε επιβάτες που θα φθάνουν στο Ηράκλειο.

Κάθε μέρα επίσης αναμένονται, ειδικά για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου περίπου 40 πτήσεις μέσο όρο από το εξωτερικό.

Την Τετάρτη το πρωί αναμένονται οι πρώτες πτήσεις πτήση από Κίεβο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί εάν τελικά θα εκτελεσθεί, ενώ η πρώτη επίσημη και σίγουρη πτήση τσάρτερ γεμάτη τουρίστες θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο στις 8:05 από το Αμβούργο της Γερμανίας, για την οποία θα στηθεί η καθιερωμένη αψίδα νερού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια μικρή εκδήλωση υποδοχής με κρητικούς χορούς.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έχουν ήδη ετοιμαστεί οι χώροι υποδοχής.

Στα αεροδρόμια της χώρας και του Ηρακλείου θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για να πραγματοποιούν τους ελέγχους

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη με την έναρξη της σεζόν θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές του νησιού ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι ενώ πολλά ξενοδοχεία από το Λασίθι έως τα Χανιά, ενδεχομένως να μην ανοίξουν καθόλου ή να επαναλειτουργήσουν από τα μέσα Ιουλίου.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος για κορωνοϊό στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου στα 27 αεροδρόμια της χώρας θα γίνεται με νέα "έξυπνα" τεστ με barcode.

Οι τουρίστες από τους 18 προορισμούς εκτός Ε.Ε., θα υποβάλλονται στα νέα στοχευμένα τεστ. Επίσης, ανοίγουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode.

Αυτό σημαίνει, ότι όποιος τουρίστας-επισκέπτης, επιθυμεί να επισκεφθεί τη χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθήσει τρία βήματα. Τα τρία βήματα είναι τα εξής: Πρώτον, όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr.

Δεύτερον, στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών. Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: Η χώρα προέλευσης, το ιστορικό υγείας και οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει.

Όσο για το 3ο βήμα, εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω. Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ