ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν για να γεννήσουν στην Κρήτη

0

Με τη καταγραφή της πρώτης φωλιάς από Καρέττα στο κόλπο της Μεσσαράς ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στη Κρήτη.

Οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τη φωλιά στις 23 Μαΐου στην παραλία Κομμός και τοποθέτησαν κλωβό προστασίας για την αποφυγή όχλησης.

Αρχίζουν επίσης πρωινές καταγραφές στην παραλία του Ρεθύμνου και στις επόμενες εβδομάδες στα Χανιά. Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα περιλάβουν σταδιακά περισσότερους ερευνητές/ εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοιού COVID19 στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους.

Ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στο κόλπο της Μεσσαράς. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία, στην προστασία των σποραδικών φωλιών θα συνδράμει τον ΑΡΧΕΛΩΝ μία τοπική ομάδα.

Το ταξίδι της νέας γενιάς της Καρέττα θα αρχίσει με την εκκόλαψή τους σε κάποια αμμουδερή παραλία από τα τέλη Ιουλίου. Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γνωστά και ως «χαμένα χρόνια» και σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς κάτω από 1 στα 1000 χελωνάκια θα φθάσει στην αναπαραγωγική ηλικία. Νεαρές χελώνες έχουν καταγραφεί σε περιοχές που αποτελούν τροφικά πεδία και όταν φτάσουν την ενηλικίωση, οι θηλυκές χελώνες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους κάθε ένα ή δύο καλοκαίρια.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε στις παραλίες της Κρήτης το 1990 με τη βοήθεια εθελοντών από όλο τον κόσμο τα προγράμματα καταγραφής, ενημέρωσης και προστασίας της Καρέττα και συνεχίζει αδιάλειπτα τη δράση του. Η ενασχόληση με τις θαλάσσιες χελώνες που είναι μεταναστευτικά είδη και προστατεύονται διεθνώς, δεν είναι τυχαία. Τα επιστημονικά δεδομένα του ΑΡΧΕΛΩΝ χρησιμοποιούνται σαν δείκτες για την κατάσταση της θάλασσας και των πληθυσμών των χελωνών στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.

Η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών Καρέττα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την επιβίωσή τους είναι η Κρήτη. Οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου της Μεσσαράς αποτελούν τμήματα περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA2000 στην Ελλάδα, με κωδικούς GR4330004 (Ρεθύμνο), GR4340003 (Χανιά) και GR4310004 (Κόλπος Μεσσαράς) γιατί ακριβώς φιλοξενούν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών.

Για να προστατευτεί αυτός ο ιδιαίτερος επισκέπτης πρέπει να συνδράμουμε όλοι μας, επισκέπτες, επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών με τους εξής τρόπους:

  •     Να τοποθετούνται οι ομπρέλες παραλίας σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα
  •     Να απομακρύνονται / αναρτώνται ψηλά τα έπιπλα θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες
  •     Να πλένονται τα έπιπλα θαλάσσης σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά
  •     Να αφήνονται ανέπαφα τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
  •     Να αποφεύγεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων όπως τα είδη μόνιμης σκίασης και ντους, στην παραλία
  •     Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες
  •     Να μη χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα καθαρισμού παραλίας κατά την περίοδο Μαΐος- Οκτώβριος

Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εύχεται σε όλους “Καλό καλοκαίρι” και ελπίζουμε να σας συναντήσουμε στις ενημερωτικές μας δράσεις ή στην παραλία επί το έργον!

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ