ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: "Αργοσβήνουν" οι επιχειρήσεις και μαζί τους οι εργαζόμενοι

0

Σειρά παρεμβάσεων ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ζητούν έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες του Ηρακλείου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει πολλές από αυτές στην υπολειτουργία ενώ απειλούνται ακόμη και με λουκέτο

Τους τελευταίους μήνες όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) κ. Χαράλαμπος Λεκάκης έχουμε στείλει πάρα πολλές επιστολές από την κυβέρνηση μέχρι τους φορείς και τους βουλευτές εξηγώντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και οδηγούν σε ασφυξία την αγορά που ζητά μέτρα για να “ανασάνει”.

Πολλές επιχειρήσεις "αργοσβήνουν" καθώς η δεκαετής κρίση και τώρα η πανδημία κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία” τονίζουν άνθρωποι που χρόνια δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε τοπικό επίπεδο ενώ με το φόβο και την ανασφάλεια ζουν και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο το νησί.

Πρόβλημα η ρευστότητα

Τουρισμός αγροτικά προϊόντα μεταποίηση εμπόριο είναι οι κλάδοι που αυτή την περίοδο πραγματικά κινδυνεύουν να πάρουν ένα δρόμο χωρίς επιστροφή και να γυρίσουν στην προ δέκα ετών οδυνηρή κατάσταση τονίζει ο κ. Λεκάκης.

Μάλιστα σε έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών.

Οι μισές εξ αυτών (3/10) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ζητούν πραγματική στήριξη

“Τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης ήταν καλοδεχούμενα στο lock down όπως τα 800 ευρώ, όπως και οι αναστολές πληρωμής των οφειλών και η επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά τον Κυκεώνα των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν ταυτόχρονα να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας” επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Οι επαγγελματίες της Κρήτης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν μεταξύ άλλων την παραγραφή και όχι την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ,άτοκα δάνεια για να μπορέσουν να στηριχτούν και να έχουν ρευστότητα όλες οι επιχειρήσεις και τέλος να υπάρξουν κίνητρα και στήριξη για την επαναλειτουργία της βιοτεχνίας της χώρας μας ώστε να μπορέσουν να παράγουν προϊόντα που τώρα εισάγονται και να μην στηρίζεται μόνο στον τουρισμό.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ