ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στα μέσα Ιουνίου οι υπογραφές για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0

Την επίσκεψή τους στο Ηράκλειο, όπου και θα «πέσουν» σε πανηγυρικό κλίμα οι υπογραφές των συμβάσεων για το σημαντικό έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, φαίνεται ότι προετοιμάζουν σιγά-σιγά στον ΑΔΜΗΕ, στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, όπως φυσικά και στις εταιρείες που είναι ανάδοχοι που θα αναλάβουν να δώσουν «σάρκα και οστά» στο εμβληματικό όσο και κρίσιμο για το νησί μας ενεργειακό έργο.

Οι «τζίφρες», που θα σημάνουν το εναρκτήριο λάκτισμα του φιλόδοξου έργου που έρχεται να λύσει οριστικά πλέον το ζήτημα της ηλεκτρικής κάλυψης του νησιού μας, αναμένονται μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα, ενώ πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τελετή να πραγματοποιηθεί το διάστημα 8-10 Ιουνίου.

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει και τα όσα γράψαμε προ ημερών. «Θετικά μαντάτα εις διπλούν για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης, καθώς μέσα στον Μάιο - ή το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου - υπογράφονται οι συμβάσεις τόσο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής όσο και για τη χρηματοδότηση του έργου με τραπεζικό δανεισμό.

Το «σίριαλ» της χρηματοδότησης του μεγάλου ενεργειακού έργου κλείνει καταπώς φαίνεται με αίσιο τρόπο, αφού ο ΑΔΜΗΕ έφτασε σε συμφωνία με εγχώρια τράπεζα για τη σύναψη δανείου εκτιμώμενου ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει όλο το σκέλος της χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής», είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες. Και να που οι υπογραφές είναι πλέον προ των πυλών, και μάλιστα είναι να «πέσουν» εδώ στο νησί μας, για προφανείς φυσικά συμβολικούς αλλά και επικοινωνιακούς λόγους.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το reporter.gr, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα «πέσουν» οι υπογραφές στο Ηράκλειο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Το συνολικό ποσό της επένδυσης είναι 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300-400 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και 200 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε έρθει σε συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες με εγχώρια τράπεζα για τη σύναψη δανείου εκτιμώμενου ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει όλο το σκέλος της χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Αυτό τόνισε σε τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της εταιρείας, με αφορμή τα ετήσια αποτελέσματα του 2019, και πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός της τάξης των 400 εκατ. ευρώ έχει «κλειδώσει» ήδη με επιτόκιο κάτω του 2,5%, καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία αυτή της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» για τους περιβαλλοντικούς όρους για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Καλώδιο και σταθμοί μετατροπής - Οι συμβάσεις και οι ανάδοχοι

Όπως έχουμε γράψει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», οι προς υπογραφή συμβάσεις για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αφορούν τόσο το επιμέρους έργο των καλωδίων όσο και το επιμέρους έργο των σταθμών μετατροπής του ρεύματος σε Αττική και Μαλεβίζι.

Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών Siemens-ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και «Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ».

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 200 εκατ. είναι διαθέσιμα (είναι το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που υλοποιεί το έργο). Για τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται μέχρι να καλυφθεί το συνολικό κόστος, που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, υπήρχε μέχρι τώρα «θολό» τοπίο, που όμως ξεδιάλυνε.

Για το υπόλοιπο κομμάτι της χρηματοδότησης θα υπογραφεί προσεχώς δανειακή σύμβαση με ελληνική τράπεζα.

Την ίδια ώρα, παραμένουν τα ευοίωνα μηνύματα και για το έτερο έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης (Χανίων-Πελοποννήσου), καθώς ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι το μικρό καλώδιο που είναι ήδη κατασκευαστικά υπό εξέλιξη θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Μέχρι δηλαδή τα τέλη του 2020.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ