ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Β. Κεγκέργλου: «Να επιστραφούν τα 417 ακίνητα της Κρήτης που δεσμεύτηκαν από το Υπερταμείο»

0

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την άμεση επιστροφή των 417 ακινήτων της Κρήτης που όπως υποστηρίζει δέσμευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε αυτό που αρνήθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και αν πιέστηκαν από τους εταίρους. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε το λεγόμενο «Υπερταμείο».

Ειδικότερα, στην παρ. 4 του άρθρ. 196 αναφέρεται ότι μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ. συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. Παράλληλα, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται βέβαια, ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο, υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, το οποίο και καθίσταται αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όμως, με την προ λίγων ημερών απόφασή του, ήρθε να ακυρώσει την μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που πέρασαν «εν μια νυκτί» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, με το ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018, στην ΕΕΣΥΠ - δηλαδή το υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση έπασχε από νομικές πλημμέλειες και πως η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε αρχικούς Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρ. 19 του ν. 4389/2016.

Αναγκαίο είναι επίσης να υπενθυμιστεί ότι ο κ. Τσακαλώτος ουδέποτε ήρθε στη Βουλή να απαντήσει, ως όφειλε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο, ενώ κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής (18/5/2020) και η κυβέρνηση της ΝΔ, απέφυγε να δεσμευτεί για την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων, παρότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 90% τα ακίνητα αυτά είναι μη μεταβιβάσιμα.

Επειδή μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αποκαλύπτεται πλήρως στα μάτια του Ελληνικού λαού η υποτακτική στάση του κ.Τσίπρα που υπενθυμίζουμε ότι ανήλθε στην εξουσία ως αντι-μνημονιακός

Επειδή  με την ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, το αποτέλεσμά της επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, συνεπώς και στους δήμους της Κρήτης, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να διαθέσουν στο υπερταμείο, ούτε λίγο, ούτε πολύ 417 ακίνητα.

Επειδή τώρα πλέον τα ψέματα τέλειωσαν και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανένα, ούτε καν για την τωρινή Κυβέρνηση.

Επειδή  η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει τώρα να μιλήσει καθαρά, να αφήσει τις «μισές κουβέντες» και να προβεί στην αποδέσμευση όλων των ακινήτων, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν έπαψε να αναδεικνύει το μείζον εθνικό ζήτημα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας.

Ερωτάσθε  κ.κ. Υπουργοί:

Είστε ενήμεροι για την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, και αν ναι, σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 417 δημόσια ακίνητα της Κρήτης από το ντροπιαστικό για ολόκληρη τη χώρα υπερταμείο που διοικείται από ξένους;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ