ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μαζεύουν… φρεσκοψεκασμένα αμπελόφυλα και τα πουλάνε στη λαϊκή

0

Μια προβληματική κατάσταση με προεκτάσεις στη δημόσια υγεία ανέδειξαν με βροχή καταγγελιών στο Ράδιο Κρήτη οι ακροατές του σταθμού.

Πρόκειται για το φαινόμενο συλλογής αμπελόφυλλων αυτήν την εποχή ανεξέλεγκτα, από αμπελώνες που μόλις έχουν ραντιστεί!

Ως φαίνεται, συμπολίτες μας μπροστά στον βωμό του εφήμερου κέρδους δε διστάζουν να ρισκάρουν με την υγεία των καταναλωτών. Η τιμή των αμπελόφυλλων στις λαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα ελκυστική: 10 ευρώ το κιλό, και είναι επαρκές κίνητρο για επιτήδειους να εφορμούν στους αμπελώνες μαζεύοντας τα αυθαίρετα. Η δραστηριότητά τους δεν γνωρίζει φραγμό ακόμη και αυτήν την εποχή, κατά την οποία, προκειμένου να προστατευτεί ο ευαίσθητος κρητικός αμπελώνας από τις ακραίες καιρικές μεταβολές, γίνονται ραντίσματα με φάρμακα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα, σχεδόν κάθε εβδομάδα!

Ακόμη δεν έχει εκπονηθεί επιστημονική μελέτη που να σταθμίζει την υπολλειμματικότητα των φαρμάκων στα αμπελόφυλλα- σχετικές μελέτες έχουν γίνει μόνον για την επίδραση τους στον καρπό, το σταφύλι. Πάντως, ο κοινός νους υπαγορεύει ότι δεν είναι σώφρον να καταναλώνεται άμεσα κάτι που έχει ψεκαστεί το πρωί και το απόγευμα συλλέγεται, όπως γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων με τα αμπελόφυλλα.

Όπως εκτίμησε, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Μάνος Ροδιτάκης, πρόκειται για μια δραστηριότητα- αυτής της συλλογής αμπελόφυλλων αυτήν την εποχή- που “ενέχει σοβαρό κίνδυνο”. Συμπλήρωσε δε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά το χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει μετά τον ψεκασμό ώστε, το εν λόγω προϊόν, να είναι ασφαλές για βρώση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επίκουρος καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο τμήμα Γεωπονίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχουν επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων στο αμπελόφυλλο” και ότι ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το περιεχόμενο του ψεκασμού. “Σημασία έχει με τι ψεκάζει ο παραγωγός, αν ψεκάζει με χαλκό και θειάφι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά, εάν πρόκειται για βαριά φυτοπροστατευτικά φάρμακα, τότε υπάρχει πρόβλημα” σχολίασε.

Οι καταγγελίες των ακροατών έκαναν λόγο για άτομα που, κατά μόνας ή απασχολώντας αλλοδαπούς, συλλέγουν αδιακρίτως αμπελόφυλλα. Παρόμοια αναλγησία, δείχνουν και ορισμένοι -ευτυχώς ελάχιστοι- από τους αμπελοκαλλιεργητές και ενώ έχουν μόλις προβεί σε ραντισμό.

 

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ