ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αγωνία για το αύριο του κρητικού τουρισμού

0

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στην οικονομία της χώρας, και δη στον τουρισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης μπροστά στο σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός σχολιάστηκαν σε πρώτη φάση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

«Η αγωνία του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο των παραγόντων του τουρισμού, αλλά και του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το τι γίνεται με το τουριστικό προϊόν. Τι γίνεται φέτος, πώς θα το αντιμετωπίσουμε και φυσικά αν οι φορείς είναι έτοιμοι», σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ανέφερε ότι «και η κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε. πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν, που εργάζονται, που δημιουργούν, που προσφέρουν στην Κρήτη να τους στηρίξει».

Πικρία

Μια «ανάσα» πριν την έναρξη της σεζόν για τον τουρισμό, οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το αν θα μπορέσει να επουλωθεί το πλήγμα που άφησε η πανδημία στη «βαριά βιομηχανία» της Κρήτης. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, «ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης του τουρισμού.

Έχουμε μεγάλη πικρία διότι δεν είναι αυτά τα οποία περιμέναμε. Είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης ανέφερε ότι «εμείς από τα ξενοδοχεία ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς μετά την ανακοίνωση των τελευταίων πρωτοκόλλων. Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να είμαστε κατοχυρωμένοι απέναντι στον νόμο σε περίπτωση κρούσματος».

Ωστόσο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης σχολίασες ότι «υγειονομικά πρωτόκολλα ακούμε, πρωτόκολλα δε βλέπουμε. Οι εργαζόμενοι είναι μετέωροι, οπότε πιστεύω μέσα από αυτή τη σύσκεψη να βγει ένα ουσιώδες συμπέρασμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, δηλώνοντας αντίστοιχα ότι «είναι πολύ σημαντικό και η κοινωνία αλλά κυρίως η Πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα του τουρισμού και να δώσει πραγματικές και ρεαλιστικές λύσεις» και ότι «τον χρόνο που κέρδισε η κυβέρνηση από τη σωστή στάση της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα της επιδημίας δεν τον αξιοποίησε για μια προγραμματισμένη και σχεδιασμένη προετοιμασία της οικονομίας».

Πιο αυστηροί

Εντωμεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί στα μέτρα, γιατί τυχόν επαναφορά κρουσμάτων θα υπονομεύσει και την υγεία του τοπικού πληθυσμού».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης τόνισε ότι «ζητάμε άμεσα μέτρα όσον αφορά στη ρευστότητα αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων οριζόντια για όσο χρειαστεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τους στηρίξει όλους».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και σ’ αυτή συμμετείχαν βουλευτές και τοπικοί φορείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις, αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της οικονομίας και του τουρισμού στην Κρήτη.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ