ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Γεμάτες οι δεξαμενές κρασιού...90 μέρες πριν τον τρύγο

0

Με αγωνία αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόσταξη κρίσης

Κάτι λιγότερο από 90 ημέρες μας χωρίζουν από την νέα περίοδο του τρύγου, και το ποτήρι των παραγωγών γέμισε και ξεχείλισε από... κρασί και υπομονή!

Οι εμπορικές πράξεις εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο, κι όλες οι δεξαμενές -τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιρισμών – είναι γεμάτες!

Μόνο στο διαδίκτυο... ο,τι κινείται, αλλά κι αυτή η κίνηση είναι... ασθενική: με το ζόρι ξεπερνά το 3%!

“Είναι η δυσκολότερη χρονιά στον οίνο τα τελευταία 100 χρόνια” μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης και προειδοποιεί πώς πάρα πολλά οινοποιία είναι φάτσα... με τον κίνδυνο να “μην μπουν στη διαδικασία του τρύγου”, με ο,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά, εάν δεν υπάρξει έμπρακτη και άμεση υλοποίηση των υπουργικών δεσμεύσεων.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, αναμένονται (με αγωνία) οι επίσημες απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόσταξη κρίσης, που θα συμβάλλει στο να αδειάσουν οι φουλαρισμένες δεξαμενές των οινοποιών.

Η απόσταξη κρίσης αφορά τα λευκά και τα ροζέ κρασιά. “Εκλιπαρούμε να γίνει άμεσα αυτό!” τονίζει ο κ. Χιλετζάκης και εξηγεί ότι “ο τρύγος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά από την Κρήτη. Είμαστε η πρώτη αμπελουργική ζώνη, είμαστε η πιο πρώιμη περιοχή. Κι όσον αφορά τις εξαγωγές, έχουμε δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια” υπενθυμίζει, εκφράζοντας την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης των δεξαμενών “για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα σταφύλια”.

Το άνοιγμα της εστίασης και η επικείμενη και προσδοκώμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεν δημιουργούν προσδοκίες στον αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κρατούν μικρό καλάθι. Άλλωστε, μέσα σε μία χρονιά έχουν υποστεί τα... πάνδεινα. Κι όποιος καεί απ’ το χυλό, φυσά και το γιαούρτι!

Το πρόσφατο χτύπημα που δέχθηκαν οι αμπελουργοί ήρθε στις πρώιμες ποικιλίες που... έλιωσαν από τον καύσωνα!

Σε περίπτωση ύπαρξης και δεύτερου πλήγματος στη σειρά, “αυτό θα είναι καταστροφικό για εμάς” υποστηρίζει ο κ. Χιλετζάκης. “Μην ξεχνάνε ότι ο αμπελουργός είναι και ελαιοκαλλιεργητής. Την πάτησε το χειμώνα (με τον δάκο), έρχεται η άνοιξη την πατάει με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ένα κακό έρχεται πίσω από το άλλο”!

Μέσα στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι αμπελουργοί είναι κι αυτή του πράσινου τρύγου. “Είναι μία πρόταση που την έκανε η Γαλλία, για αποσυμφορηθούν κάποιες ποσότητες σταφυλιών” επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

“Όσον αφορά τα ερυθρά” συνεχίζει ο ίδιος, το Υπουργείο “είπε ότι θα γίνει μία παλαίωση δηλαδή θα επιδοτηθεί ο οινοποιός για να αφήσει στο κελάρι του μέσα τα κρασιά για παλαίωση, με κάποια χρήματα συντήρησης”.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ