ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πώς ένα παρατηρητήριο έκκλησης ραδονίου στην Κρήτη θα βοηθούσε την έρευνα για σεισμικότητα

0

Θα μπορούσε να γίνει παρατηρητήριο των πηγών της Δυτικής Κρήτης σε ένα εγχείρημα χαμηλού κόστους

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανόλης Μανούτσογλου, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρει πόσο η δημιουργία σε πηγές στη Δυτική Κρήτη, ενός παρατηρητηρίου έκκλησης ραδονίου που θεωρείται πρόδρομο φαινόμενο σεισμού θα βοηθούσε στην έρευνα πάνω στο φαινόμενο της σεισμικότητας.

Μάλιστα όπως αναφέρει το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι μικρό.

Ακολουθεί αναλυτικά η θέση του κ. Μανόλη Μανούτσογλου:

"Σεισμικότητα και ραδόνιο

«Ακούμε τους ειδικούς»! είναι μια φράση που τον τελευταίο καιρό έχουμε στην πράξη εμπεδώσει. Γιατί τους ειδικούς? Γιατί αυτοί σε αντίθεση με άλλους δεν προσπαθούν να μας πείσουν μόνο με τις απόψεις τους, αλλά παραθέτουν δεδομένα/στοιχεία που μπορεί μεν κανείς να τα κριτικάρει αλλά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Πόσοι ειδικοί υπάρχουν? Πολλοί! σε διάφορους τομείς. Όλοι θα θυμόμαστε σε παλιότερες εποχές όταν μετά από έναν σεισμό παρήλαυναν οι σεισμολόγοι και έλεγε ο καθένας την επιστημονική του άποψη, για το ίδιο φυσικό φαινόμενο. Όλα αποδεκτά για καταστροφικά φαινόμενα, για δεκαετίες στην χώρα μας, μέχρι τον σάλο που προκάλεσε η καταδίκη, στην γείτονά μας Ιταλία, μελών της «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων», στο σύνολό τους επτά,  για τον φονικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην πόλη Ακουίλα στις 6 Απριλίου του 2009, τον σεισμό για τον οποίον οι επιστήμονες «Δεν καταδικάσθηκαν επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό, αλλά επειδή καθησύχασαν υπερβολικά τους κατοίκους»,  όπως μετέδωσε τότε και στην ελληνική η DW.

Από τότε το τηλεοπτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει! Για όλες και όλους εκείνους που με περισσή ευφράδεια και χωρίς στοιχεία ήταν έτοιμοι να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια, υπήρξε ένα «βαρύ» δεδικασμένο και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινήσαμε να ακούμε για κάθε σεισμό όχι τους ειδικούς αλλά ΤΟΝ ειδικό, τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Οπότε το φαινόμενο «Τσιόδρα» δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε μοναδικό: ως κοινωνία είχαμε και προετοιμαστεί και προπονηθεί.

Επανέρχομαι στους σεισμούς που το τελευταίο διάστημα μας ταλαιπωρούν στην Κρήτη. Λίγο πριν το lockdown, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το «3ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα».  Στο Forum αυτό, παρουσία όλων των ειδικών παρουσιάστηκε και η δυνατότητα να δημιουργηθεί στη δυτική Κρήτη παρατηρητήριο έκκλησης ραδονίου, ενός φυσικού φαινομένου που είναι γενικώς αποδεκτό ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμού, σε πηγές που πρόσφατα έχουν αναλυθεί. Μικρό το κόστος του εγχειρήματος, θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια η ανταπόδοσή του.

Αφού οι ντόπιοι άρχοντες δεν έχουν χρόνο να ακούσουν την 15λεπτη ομιλία, την παραθέτω να την ακούσει ο απλός κόσμος, να ακούσει έναν άλλον ειδικό, εκτός και εάν υπάρχουν ειδικοί και «ειδικοί».

Καθηγητής Μανόλης Μανούτσογλου
Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης"

flashnews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ