ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αμερικανικά «φτερά» νότια της Κρήτης για νέα στρατιωτική άσκηση

0

Την ώρα που η Άγκυρα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της με τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Ελλάδα με άσκηση μήνυμα απαντά εμπράκτως στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, με συμμετοχή πλοίων της Διοικήσεως Φρεγατών, Υποβρυχίων και Αεροσκαφών της ΠΑ.

Επιπρόσθετα, εκτελέστηκε ευρεία συνεργασία με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ.Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Όπως έγραφε το Newpost.gr από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων του Στόλου με τα Ελληνικά πλοία να κινούνται από το Μυρτώο πέλαγος στην περιοχή κάτω από την Κρήτη και να πραγματοποιούν πλήθος σεναρίων μάχης.

Την Ελληνική αρμάδα αποτελούσαν πέντε φρεγάτες, πλοίο γενικής υποστήριξης αλλά και υποβρύχιο. Στην άσκηση συμμετείχαν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας από την 340 Μοίρα “Αλεπούδες” και 343 Μοίρα “Αστέρια”. Τα πλοία του Στόλου εκτέλεσαν πυρά και εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις μορφές πολέμου στη θάλασσα μεταξύ των οποίων αντιμετώπιση εχθρικής αρμάδας με αεροπορική υποστήριξη.Σε ρόλο “εχθρικών” δυνάμεων βρέθηκε και ένα από τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του Στόλου τύπου 214, ενώ στα ανθυποβρυχιακά σενάρια έλαβαν μέρος και τα οργανικά ελικόπτερα των πλοίων επιφανείας. Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του Στόλου όταν τα Ελληνικά πλοία βρέθηκαν νότια της Κρήτης συμμετείχε και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται για ΑΦΝΕ P8, το πιο σύγχρονο στον κόσμο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που διαθέτουν οι Αμερικανοί.

Απογειώθηκε από τη ΝΑΤΟικη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας και πέταξε νότια της Κρήτης λαμβάνοντας μέρος στην εκπαίδευση των Ελληνικών πλοίων. Μαζί εκτέλεσαν σύνθετα σενάρια κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και πολέμου επιφανείας με το Αμερικανικό αεροσκάφος να εντοπίζει και να καταδεικνύει στόχους και απειλές από μεγάλο ύψος αφού τα ραντάρ που διαθέτει του επιτρέπει να “σαρώνει” θαλάσσιες περιοχές σε τεράστιες αποστάσεις.

Με την παρουσία του νότια της Κρήτης το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες ότι ασκείται και περιπολεί σε κάθε γωνιά Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων πόσο μάλλον στην περιοχή την οποία η Άγκυρα αμφισβητεί και επιχειρεί να “στοχοποιήσει” με το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.Οι Ελληνικές αρχές άλλωστε διαμηνύουν ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των γειτόνων για έρευνες στην περιοχή η απάντηση θα είναι δυναμική.

zarpanews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ