ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πάσχα σε καραντίνα, αλλά τουλάχιστον με ντόπια αμνοερίφια!

0

Σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά με τον κ. Μάκη Βορίδη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μανώλης Χνάρης.

Στο... τραπέζι βρίσκονται όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους του νησιού.

Μια και πλησιάζουμε στο Πάσχα, το θέμα της διάθεσης των αμνοεριφίων μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

“Υπάρχει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζουν οι μεγαλέμποροι πανελλαδικά για να ρίξουν τις τιμές” υποστήριξε ο κ. Χνάρης. “Ο Υπουργός μού είπε να δούμε πώς θα πάει το Πάσχα. Γίνεται μία προσπάθεια να μην γίνουν εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, και να διατεθούν μόνο ελληνικά στην αγορά”, ανέφερε επίσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Βορίδη “να υπάρξει στήριξη στους κτηνοτρόφους, ειδικότερα όσον αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα - να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι”.

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και με τα κηπευτικά: αφενός δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά, αφετέρου οι τιμές τους είναι πολύ μειωμένες.

Μεγάλες ποσότητες εξ αυτών, μάλιστα, καταλήγουν στις χωματερές!

Όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό, παραγωγοί της Κρήτης υφίστανται αποκλεισμό από λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών, και συγκεκριμένα της Αττικής.

Εξελίξεις ίσως προκύψουν από την τηλεδιάσκεψη που πρόκειται να γίνει μεταξύ του Υπουργού, εκπροσώπων των Περιφερειών και των παραγωγών των κηπευτικών.

Συζητήσεις γίνονται και για τους ελαιοπαραγωγούς, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον δάκο.

Εκείνο που εξετάζεται είναι η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης – ενίσχυσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόθεση του Υπουργείου είναι η επίσπευση της διαδικασίας για την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει δώσει η Ε. Ε.

Εσχάτως, προέκυψαν και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που προτίθεται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη του αγροτικού τομέα. “Περιμένουμε μία εξειδίκευση, για το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα” σχολιάζει ο κ. Χνάρης και κλείνοντας θα πει: “Έχουμε ζητήσει να διατεθούν και στον πρωτογενή τομέα, κατευθείαν στους παραγωγούς, κι όχι μόνο στη μεταποίηση”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ