ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τεκμηριώνεται και επιστημονικά η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

0

Το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει συλλέξει και τα τελευταία αναγκαία επιστημονικά δεδομένα η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία προετοιμάζει τον σχετικό φάκελο για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Αυγουλάς, τόνισε πως τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έχουν συλλεχθεί, διευκρινίζοντας επίσης ότι ήδη έχει αρχίσει η σύνταξη των συμπληρωματικών στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στο φάκελο.

Όπως τόνισε, στόχος της Επιτροπής είναι να φθάσει σε βάθος τριών δεκαετιών και να αποδείξει ότι οι ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικράτησαν το 2019, είναι εκείνες που ευθύνονται για την καταστροφή της παραγωγής.

Ο κ. Αυγουλάς υποστήριξε πως με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει το επιστημονικό προσωπικό ως τώρα σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία που παρέχονται από την Περιφέρεια Κρήτης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η επιστημονική τεκμηρίωση θα είναι επαρκέστατη.

Με βάση τον πρόεδρο της επιτροπής από κει κι έπειτα, το μέλλον της έκθεσης εξαρτάται και από το πολιτικό υπόβαθρο και τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο.

Αναφορικά με την παράδοση του φακέλου, ο κ. Αυγουλάς υποστήριξε πως ο φάκελος θα παραδοθεί στα χέρια του Υπουργού στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου κι από εκεί κι έπειτα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την προώθηση του στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ