ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ευθύμιος Λέκκας: Τι αναφέρει για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

0

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 5,5 ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη, την Κάρπαθο και την Κάσο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ το μεγάλο εστιακό βάθος είναι η αιτία που η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις και με φτωχή μετασεισμική ακολουθία.

Ο κύριος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός που έγινε πριν δύο εβδομάδες στα Χανιά αλλά και η σεισμική δραστηριότητα των τελευτών ημερών στα νότια του νησιού δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση.

Στο πόδι σηκώθηκαν οι Κρητικοί και ιδιαίτερα στην περιοχή του Παλαιοκάστρου Σητείας που βρέθηκε μόλις 28 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού των 5,5 ρίχτερ που ταρακούνησαν για τα καλά το νησί.

«Ο σεισμός που εκδηλώθηκε είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 5,5 βαθμών και έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή στην Ανατολική Κρήτη στην Κάρπαθο και στην Κάσο. Ήταν υποθαλάσσιος σεισμός με αρκετά σημαντικό βαθμό στις τάξεις των 65 χιλιομέτρων και το χαρακτηριστικό αυτό ορίζει όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό με αρκετά μεγάλο βάθος.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακτινοβολία της ενέργειας προς μία μεγαλύτερη περιοχή και γίνεται πιο αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή αλλά ταυτόχρονα όμως αποσβένεται και η ενέργεια η οποία διαχέεται προς την επιφάνεια με αποτέλεσμα να μην έχουμε επιπτώσεις από αυτούς τους σεισμούς, εάν δεν είναι βεβαίως πάρα πολύ μεγάλη».

Ο εγκέλαδος κράτησε πάντως ξάγρυπνους πολλούς Λασιθιώτες ενώ ακολούθησαν και δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,4 και 2,9 ρίχτερ.

«Σε αυτό το βάθος οι σεισμοί δεν δίνουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Δεν περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς περιμένουμε λίγους και επίσης το σημαντικό είναι ότι δεν ακολουθούνται κατά τεκμήριο από μεγαλύτερους σεισμούς, δηλαδή γίνονται μία και έξω.

Ο σεισμός που έγινε πριν 14 ημέρες βορειανατολικά των Χανίων μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων δεν θα ακολουθηθούν από πιο μεγάλους σεισμούς ή δεν θα έχουν μεγάλη μετασεισμική ακολουθία σε αντίθεση με τους σεισμούς στην νότια Κρήτη όπου είχαμε δόνηση 4,9 βαθμών και στη συνέχεια είχαμε δεκάδες δονήσεις οι οποίες έγιναν αισθητές όχι μόνο στην περιοχή τη συγκεκριμένη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ