rethemnos-sprite
ΚΡΗΤΗ

Προτάσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου από την Περιφέρεια Κρήτης

Σειρά από προτάσεις κατέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την λύση του προβλήματος της δακοκτονίας.

Το σχετικό έγγραφο φέρει την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Μανώλη Χνάρη, ο οποίος ζητά επίσπευση των διαδικασιών και συνολική ανάληψη του έργου της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, αφού έως σήμερα αυτό δεν συμβαίνει καθώς ζητήματα, όπως η προμήθεια των φαρμάκων γινόταν απευθείας από το υπουργείο.

Οι βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι οι εξής:

  • Αξιοποιώντας τις διατιθέμενες από τους κεντρικούς πόρους πιστώσεις, την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας. Η πρόταση είναι σύννομη με τις διατάξεις του Ν3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  • Ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν, στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών (διαγωνισμός προμήθειας υλικών) καθώς και εκείνων που αφορούν, στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες. Ο αριθμός των τομεαρχών  και ο συνολικός χρόνος απασχόλησης τους να ορίζεται από την  Περιφέρεια.
  • Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών.
  • Την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μεγίστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα .
  • Την αύξηση των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστο 6-8 ψεκασμοί, με δεδομένο ότι: οι επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν προϊόν σκέψης και απόφασης της ομάδας εργασίας για την δακοκτονία που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα έχει καταλήξει σε σειρά προβλημάτων που αφορούν στο σύστημα της δακοκτονίας όπως εφαρμόζεται σήμερα.

Να σημειωθεί, ότι η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε με την με αρ. πρωτ. 239444/10-11-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης  και αντικείμενο της είναι η ανάπτυξη προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του Προγράμματος Δακοκτονίας, καθώς και του τρόπου υλοποίησης αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης. Στόχος  η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας αυτής, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις συναντήσεις από το Νοέμβριο του 2017 έως Φεβρουάριο 2018 και μία ενημερωτική ημερίδα τον περασμένο Μάϊο προς τους επόπτες δακοκτονίας και άλλους ενδιαφερόμενους, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που αφορούν το  δάκο και την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με το πόρισμα της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας τα προβλήματα του Προγράμματος Δακοκτονίας έχουν ως ακολούθως:

  1. Ελλειμματική χρηματοδότηση-μη επάρκεια πιστώσεων για την εκτέλεση του απαιτούμενου αριθμού ψεκασμών, την κάλυψη αμοιβών των εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, την πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού, την εκπαίδευση/επιμόρφωση του συνόλου του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού και το σωστό έλεγχο και διαχείριση του Προγράμματος.
  2. Καθυστερήσεις στην κατανομή των πιστώσεων για την προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης παγιδοθεσίας , ψεκασμών και προσλήψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη υλοποίηση  των ψεκασμών.
  3. Έλλειψη πλαισίου για τον διαρκή εκσυγχρονισμό του προγράμματος, των μεθόδων καταπολέμησης, ελέγχου και διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα μέλη της Ομάδας εργασίας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των καταγεγραμμένων προβλημάτων, οι οποίες αφορούν στην υλοποίηση-χρηματοδότηση ερευνητικών εργασιών που εν δυνάμει απαντούν σε επιμέρους προβλήματα και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Οι προτάσεις αφορούν στην καταγραφή και ανάλυση των υφιστάμενων διαδικασιών προμήθειας  υλικών δακοκτονίας, ανάθεσης ψεκασμών και παγιδοθεσίας, στην πρόσληψη προσωπικού καθώς και στην εν γένει χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα προτείνεται η σύνταξη μελετών για την περιγραφή των εφαρμοζόμενων διαδικασιών χρηματοδότησης, προμήθειας υλικών δακοκτονίας και προσλήψεων. Επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων που απορρέουν από αυτές καθώς επίσης ανάδειξη της επίδρασης των περιβαλλοντικών συνθηκών και του ανάγλυφου της Κρήτης στην ανάπτυξη και δράση αυξημένων πληθυσμών δάκου, το οποίο επιδρά καθοριστικά στον αυξημένο αριθμό των απαιτούμενων ψεκασμών.

Σκοπός των παραπάνω είναι η σύνταξη ενός συνοπτικού και περιεκτικού εγγράφου προς τα συναρμόδια υπουργεία, με το οποίο θα τεκμηριώνονται η αναγκαιότητα αύξησης το ποσού που πιστώνεται στην Περιφέρεια Κρήτης, η ανάθεση της συνολικής διαχείρισης των πιστώσεων του προϋπολογισμού που προορίζονται για την Περιφέρεια Κρήτης από την ίδια την Περιφέρεια και η ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν  στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικού σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών καθώς και εκείνων που αφορούν στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού

Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας προτείνει τα εξής:

  1. Σύνταξη εγγράφου από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προς τα αρμόδια Υπουργεία, με την οποία θα τεκμηριώνονται προτάσεις για την ανάληψη της διαχείρισης των πιστώσεων του Προγράμματος που προορίζονται για την Περιφέρεια Κρήτης και  η ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν  στην προμήθεια των υλικών δακοκτονίας και στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού.
  2. Σύνταξη υποστηριχτικών μελετών που αναδεικνύουν τη δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων διαδικασιών, καθώς και την ανεπαρκή χρηματοδότηση. Η μελέτες θα συνταχθούν από τη Δ.Α.Ο.  σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τα Εκπαιδευτικά- Ερευνητικά Ιδρύματα.
  3. Συνέχιση και υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας σε θέματα που αφορούν στην  βελτιστοποίηση των μεθόδων υλοποίησης, ελέγχου και παρακολούθησης του Προγράμματος Δακοκτονίας. Χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή/και την RIS3 Crete.
  4. Περεταίρω διερεύνηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στα παραπάνω πεδία και εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάθεση τελικών προτάσεων βελτιστοποίησης του Προγράμματος προς τα αρμόδια Υπουργεία.
  5. Διερεύνηση για τη δημιουργία πιλοτικού ελαιώνα στην Περιφέρεια Κρήτης στο οποίο θα υλοποιείται διαχρονικά εφαρμοσμένη έρευνα από τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας σχετικά με τις μεθόδους-υλικά παρακολούθησης και καταπολέμησης του δάκου με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος δακοκτονίας.
  6. Ορισμός συναντήσεων των μελών της Ομάδας εργασίας για τη Δακοκτονία, μετά των πέρας του τρέχοντος προγράμματος, με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του και τον καθορισμό των μελλοντικών παρεμβάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς.