ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Για ... βιομηχανική χρήση το κρητικό ελαιόλαδο

0

Πλήρης απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών ελαιολάδων, των τυποποιητών και των εξαγωγέων που βλέπουν τις ποσότητες του ελαιολάδου φέτος να συρρικνώνονται και την ποιότητα του κρητικού "χρυσού" να καταβαραθρώνεται.

"Το 80% - για να μην πω το 90% και απογοητεύσω περισσότερο - πηγαίνει για βιομηχανική χρήση. Δεν ξέρουμε τις τιμές για βιομηχανικό λάδι γιατί στη Κρήτη έχουμε επενδύσει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο" - λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, εξηγώντας ότι ο δάκος έχει ρίξει τον καρπό στο έδαφος αλλά έχει επιδράσει και στην οξύτητα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πολλαπλό. Κι όλα αυτά σε μια χρονιά με "βεντέμα" που οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν ... πως και πως.

Από 70 χιλιάδες τόνους παραγωγής κατά μέσο όρο τυποποιούσαμε 30 χιλιάδες τόνους και φέτος εκτιμάται ότι στην παραγωγή θα πέσουμε στις 20-25 χιλιάδες τόνους. "Άγνωστος Χ" παραμένει η ποσότητα που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του "έξτρα παρθένου" για να τυποποιηθεί.

Όλα αυτά έρχονται, μάλιστα, μετά από προσπάθειες δύο ετών που είχαν ως αποτέλεσμα, την αύξηση της ποσότητας του τυποποιημένου προϊόντος κατά 17 χιλιάδες τόνους.

Ζητούν τον Υπουργό στην Κρήτη

Οι παραγωγοί εκφράζουν την οργή τους για το ότι η σοβαρή κατάσταση που πλήττει το "χρυσό" της Κρήτης, δεν έχει ... συγκινήσει ούτε βουλευτές - του κυβερνώντος κόμματος ή της αντιπολίτευσης - ώστε να θέσουν το θέμα αυτό στη Βουλή, ούτε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. "Ζητάμε να έρθει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη, να πάει στα ελαιουργεία, να μιλήσει με τους παραγωγούς, να δει το πρόβλημα, να ενημερωθεί για το τί συμβαίνει με το προϊόν που είναι η "ναυαρχίδα" στις εξαγωγές μας" - λέει ο κ.Χιλετζάκης.

Ήδη γίνονται επαφές προκειμένου, το συντομότερο δυνατό να οργανωθεί σύσκεψη παγκρήτιου χαρακτήρα - το πρόβλημα άλλωστε έχει χτυπήσει όλο το νησί - με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ