ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η ανθρωπιστική πρόσκληση της Υφυπουργού στον "ανοιχτό και φιλόξενο κρητικό λαό"

0

Ανθρωπιστική πρόσκληση στον "ανοιχτό και φιλόξενο κρητικό λαό", για την απορρόφηση ενός σημαντικού αριθμού ανηλίκων προσφύγων, απευθύνει από το Ηράκλειο η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η ίδια θα έχει το απόγευμα συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και θα θέσει επί τάπητος το σχετικό αίτημα.

Η κ. Μιχαηλίδου, εξάλλου, προϊδέασε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που βρέθηκαν νωρίτερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για το ακριβές αντικείμενο των απογευματινών της επαφών: " Ήρθαμε να δούμε τι κάνουμε, να παρακαλέσουμε τις τοπικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, για παραπάνω απορρόφηση ανηλίκων προσφύγων".

Το Υπουργείο Εργασίας έχει την αρμοδιότητα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία " ασφαλώς και χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης". Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.800 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε όλη την ελληνική επικράτεια,1.000 από τα οποία είναι στη Μόρια.

"Προτεραιότητα μας είναι η Κρήτη. Ξέρουμε ότι ο κρητικός λαός είναι πολύ φιλόξενος. Από τα στοιχεία που έχουμε ξέρουμε ότι η ένταξη των προσφύγων στην Κρήτη είναι αρκετά καλή και θετική. Από την άλλη όμως ξέρουμε ότι από τα 4.500 και πλέον παιδιά, έχουμε μόνο 25. Ενώ δηλαδή στην υπόλοιπη επικράτεια υπάρχει μια πιο συμμετρική απορρόφηση, η Κρήτη δυστυχώς έχει μείνει πίσω σε αυτό. Προφανώς λοιπόν ο αριθμός των 25 παιδιών, που είναι και ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, είναι πολύ μικρός", σχολίασε η Υφυπουργός Εργασίας, κάνοντας και τη δική της πρόταση: "Οπότε, μπορεί να μπει κι ένα μηδενικό πίσω από το 25 (250 παιδιά δηλαδή)".

Ξεκαθάρισε πάντως ότι "δεν θέλουμε να πάμε πειθαναγκαστικά στους δημάρχους. Θα τους εξηγήσουμε τους αριθμούς, θα δούμε και τις δικές τους διαθέσεις".

Η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι η φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από την Κομισιόν σε ξενώνες, σε μικρές δομές που μπορεί να απορροφήσουν μέχρι 30 άτομα, όπως ορίζει το πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΑΜΙΦ), το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, "ήρθαμε να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δούμε πώς μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να τοποθετήσουμε τα παιδιά κατ' αναλογία σε νόμους, έτσι ώστε να μην πέφτει δυσβάστακτο βάρος 1.000 παιδιών και να είναι σε απάνθρωπες συνθήκες σε διάφορα καμπ, και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως είναι αυτό της Μόριας", κατέληξε η Υφυπουργός Εργασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ