ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Επιδοτήσεις: «Ζεστό» χρήμα στις τσέπες των παραγωγών

0

Χρήμα στις τσέπες των παραγωγών φέρνει για τη χώρα μας ο Οκτώβριος, με τον “χορό” των πληρωμών να “σέρνει” η επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς πριν από την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ως επικρατέστερη ημερομηνία για την επιστροφή των χρημάτων αυτών θεωρείται η Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, δόθηκε και φέτος στη χώρα μας το “πράσινο φως” προκειμένου να μοιράσει στους αγροτοκτηνοτρόφους, αντί για το 50%, το 70% της βασικής ενίσχυση, που αποτελεί περίπου το 50% με 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης, και το υπόλοιπο, που αφορά στην εκκαθάριση της βασικής και στο λεγόμενο “πρασίνισμα”, θα καταβληθεί στους δικαιούχους ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, τόσο με τα 17 εκατομμύρια ευρώ όσο και με τα ποσά που για διάφορους λόγους δεν είχε πληρώσει ο Οργανισμός από την Ενιαία Ενίσχυση του 2018 σε πολλούς παραγωγούς (όπως γράφει σχετικά το ypaithros.gr).

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, τα 17 εκατομμύρια που θα επιστραφούν στη χώρα μας είναι μέρος των 444 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιστραφούν στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε ανακοινώσει η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2018. Είναι δηλαδή χρήματα που είχαν αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του 2018 για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, για τη δημιουργία του Αποθεματικού Γεωργικής Κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει ο Οργανισμός μέχρι το τέλος του έτους, αυτές είναι τα υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2018, τα υπόλοιπα του “πρασινίσματος” αλλά και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Και ταυτόχρονα βέβαια να ολοκληρώσει και την εκκαθάριση για την Ενιαία Ενίσχυσης της φετινής χρονιάς.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να τη δώσει φέτος, ως το τέλος της προτελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου, δηλαδή πριν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας εορτής. Δηλαδή ως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με βάση όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα.

Νέα ΚΑΠ

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε πως τα όποια χρήματα στις τσέπες των παραγωγών είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρόσθεσε ότι δε θα πρέπει ο κόσμος πλέον να κρατάει... “μεγάλα καλάθια”...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «πάντα κάθε χρόνο επιστρέφονται κάποια χρήματα από κάποιες κρατήσεις. Είναι ανάλογα λοιπόν την επιδότηση που παίρνει ο κάθε παραγωγός και ανάλογα την κράτηση που του έκαναν. Τα χρήματα αυτά είναι πενιχρά. Δε μιλάμε για μεγάλα ποσά. Μπορεί να είναι από 10-20 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 300 ευρώ, ανάλογα με την επιδότηση που παίρνει ο κάθε παραγωγός και ανάλογα με τις κρατήσεις που έχουν κάνει στον καθένα».

Από ’κει και πέρα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι και φέτος οι επιδοτήσεις που θα έρθουν θα είναι μειωμένες. Κι αυτό διότι «η ΚΑΠ που πέρασε στην απερχόμενη περίοδο ήταν η πιο καταστροφική για τους ανθρώπους που παράγουν. Και ειδικά για την Κρήτη, που έχει το ελαιόλαδο και το αμπέλι που υπάγονται στα θαμνώδη, με αποτέλεσμα να έχουν οι επιδοτήσεις ισοπεδωθεί. Και αυτό το βλέπει κάθε χρόνο ο κάθε παραγωγός στον λογαριασμό του».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, η μείωση έχει αγγίξει πλέον το 50%. «Μέχρι το 2021, που περιμένουμε ότι θα αλλάξει η ΚΑΠ, η μείωση της επιδότησης θα αγγίξει περίπου το 60%! Αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ. Τα κράτη-μέλη αυτή τη στιγμή πρέπει να τρέξουν γρήγορα τις επόμενες μέρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σίγουρα θα περάσουν ό,τι πουν οι βόρειες χώρες», επισήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Οι επιδοτήσεις και το Brexit

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει, εξάλλου, περίεργο το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη λόγω του Brexit.

«Και τα λέω όλα αυτά γιατί θα πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική για το θέμα των προϊόντων. Οι επιδοτήσεις, όπως τις ξέραμε, λαμβάνουν τέλος. Ή επειδή δεν μπορούν να τα μοιράσουν όπως πρέπει, δίνονται τα χρήματα σε ανθρώπους που δεν παράγουν. Αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή. Άνθρωποι που δεν παράγουν βλέπουν στα βιβλιάριά τους χρήματα τα οποία δεν περίμεναν. Και άνθρωποι οι οποίοι είναι στην παραγωγική διαδικασία βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται».

Εκτός από το γεγονός ότι φεύγει εκτός παιχνιδιού η Μεγάλη Βρετανία, ο συνδικαλιστής προσθέτει, επίσης, ότι «τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι και θα πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Και μιλάμε για πάνω από 10 χώρες. Επίσης η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη παίζουν το παιχνίδι της ψηφοθηρίας και δεν ασκούν σωστή πολιτική. Και στο μεταξύ, η Κρήτη βγαίνει από τη σημερινή ΚΑΠ σοβαρά “τραυματισμένη”. Πρέπει λοιπόν οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές της Κρήτης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν, διότι από τώρα και μετά θα παιχτούν παιχνίδια περιοχών και η Κρήτη θα μπορεί να ωφεληθεί μόνο μέσα από κοινή δράση. Μπορούμε να πάρουμε ενισχύσεις τόσο από τον πρώτο όσο και από τον δεύτερο πυλώνα. Εμάς ως Κρήτη μας συμφέρει να δοθούν οι επιδοτήσεις κατά περιφέρεια, αφού εκεί θα προτάξουμε το θέμα των ιδιαιτεροτήτων που έχουμε ως νησί που δεν επιδοτείται σαν νησί»...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ