ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας για τον πρωϊνό ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

0

«Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης έγινε στο σημείο τριβής της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή πλάκα» τόνισε ο σεισμολόγος, καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μίλησε για την πρωινή σεισμική δόνηση, τονίζοντας ότι το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού ήταν το εστιακό βάθος το οποίο εντοπίζεται στα 36 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο και λιγότερο στη Σαντορίνη ενώ όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο βάθος τον διαχωρίζει από άλλους σεισμούς.

«Εξαιτίας του εστιακού βάθους, απομειώνονται πολύ οι εντάσεις προς την επιφάνεια. Επίσης, δεν αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία ενώ το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Η συγκεκριμένη δόνηση η οποία τελικά ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, υποστήριξε, δεν έχει καμία συσχέτιση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. «Όλη αυτή η δραστηριότητα που έχουμε στον ελληνικό χώρο το τελευταίο διάστημα, απαρτίζεται από γεγονότα που το καθένα έχει τελείως διαφορετική γεωδυναμική υπόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία γενικότερη διέγερση αλλά ανεξάρτητα γεγονότα».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ερωτηθείς για το ρήγμα από το οποίο προέρχεται η σημερινός σεισμός, τόνισε πως δεν έχει ιστορικό – όπως έχουν τα επιφανειακά ρήγματα – και δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί.

«Ο Οργανισμός επιτηρεί όλη την επικράτεια και έχει πλήρη αντίληψη όλων των διεργασιών που γίνονται». Πρόσθεσε δε, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 68 χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου, με εστιακό βάθος στα 36 χλμ. Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν για 4,6 Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε στα 4,7 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται πως χθες, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Κρήτη.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στο θαλάσσιο χώρο 75 Χλμ. νότια-νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, είχε εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα και η σημερινή δόνηση προήλθε από διαφορετικό ρήγμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ