ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι... τρικλοποδιές του Κλεισθένη στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

0

Ο “Κλεισθένης” εξακολουθεί και βάζει... δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση κι ευρύτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο μήνες μετά την (διπλή σε πολλές περιπτώσεις) εκλογική αναμέτρηση!

Εγείρονται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για το τι (και πως) πρόκειται να συμβεί από το φθινόπωρο και μετά σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ανά την Ελλάδα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, την πρώτη μετεκλογική, η κυβερνησιμότητα των Δήμων και η λειτουργία των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ήταν δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Σώμα.

Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις κι έως ότου έρθει ο Σεπτέμβρης, όπου θα αναλάβουν επισήμως δράση (είτε από τη θέση της συμπολίτευσης, είτε από της αντιπολίτευσης) τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν το περασμένο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αναζητήσει και να προωθήσει τις (οριστικές) λύσεις που θα κρίνει ότι μπορούν να διορθώσουν τις όποιες “ανορθογραφίες” φέρνει μαζί του ο διάδοχος του “Καλλικράτη”...

“Γιατί δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η διοίκηση ενός Δήμου...”

Ο νέος δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης έχει περάσει από όλα τα στάδια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την εμπειρία του, μπορεί να παρατηρήσει ότι “σήμερα όπως είναι τα πράγματα, η παράταξη που ο κόσμος επέλεξε, έστω και τη δεύτερη Κυριακή, δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο είχε δώσει στον κόσμο και βάσει αυτού ζητούσε την ψήφο του!”.

Ο κ. Νικολιδάκης υποστήριξε ότι οι εκλογείς δεν γνώριζαν ακριβώς το περιεχόμενο του “Κλεισθένη”: “ Ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος, που είχε μία υποχρέωση την πρώτη Κυριακή (έναν κουμπάρο, ένα σύντεκνο κλπ), δεν κατάφερε να κατανοήσει ότι ο πρώτος γύρος ήταν αυτός που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να διοικήσεις. Δεν είχε γίνει κατανοητό στον κόσμο”.

Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Φαιστού παραμένει σταθερός στην θέση ότι “με τον Κλεισθένη δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η διοίκηση ενός Δήμου. Γιατί, στον δεύτερο γύρο το εκλογικό σώμα μπορεί να σου έδωσε ένα ποσοστό 64, 65% για να εκλεγείς δήμαρχος, δυστυχώς όμως οι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Άρα, παραμένεις, μειοψηφία! Με αυτή την τακτική, δεν μπορείς να κάνεις πραγματικά τίποτα!”.

Όπως επισήμανε, “για να μπορέσει να διοικήσει κάποιος είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και για να καταφέρει η παράταξη που πλειοψήφησε στον δεύτερο γύρο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και βάσει αυτής της εφαρμογής να κριθεί την επόμενη τετραετία! Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία! Δεν θα μιλάμε για την πραγματική βούληση του λαού, άρα λοιπόν πώς θα σε κρίνει ο κόσμος;”.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την 1η Σεπτέμβρη”

Ο κ. Νικολιδάκης αποστρέφεται την “συνεννόηση έξω από το τραπέζι. Η συνεννόηση είναι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο! Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν το θάρρος της άποψής τους! Αλλά κι αυτό χρειάζεται ένα διάστημα ωρίμανσης. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις από τη μία στιγμή στην άλλη”.

Παραδέχεται ακόμη ότι με την υπάρχουσα κατάσταση “είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την 1η Σεπτέμβρη, και δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθεί ούτε μία μέρα! Πρέπει την 1η Σεπτέμβρη να αρχίσουμε να δουλεύουμε! Τα προβλήματα στους Δήμους και ειδικά στους μικρούς, που έχουν αποστελεχωθεί εντελώς, είναι πολλά. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αν έχουμε και το πρόβλημα αυτό, της μη κατανόησης του νόμου και της μη συναίνεσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε!”.

“ Να μη φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών”

Περισσότερο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, που διατύπωσε μία πιο μετριοπαθή άποψη: “Ο Κλεισθένης έχει προβλήματα. Τα είχαμε εντοπίσει από πριν. Όμως όλοι, ξέραμε το εκλογικό σύστημα με το οποίο κατεβήκαμε και δεν θεωρώ σωστό, από την πίσω πόρτα, αυτό που δεν εξασφαλίσαμε με τις ψηφοφορίες, ιδίως την πρώτη Κυριακή, να το εξασφαλίσουμε νομοθετικά και να μεταφέρουμε βασικές λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είναι ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα, στην Οικονομική Επιτροπή, όπου δημιουργούμε πλασματική πλειοψηφία υπέρ του δημάρχου. Αυτό εμένα προσωπικά με συμφέρει, εντός εισαγωγικών. Αλλά είναι καλό στις αποφάσεις μας να υπάρχει και πολιτική νομιμοποίηση. Όπως επίσης, είναι ακόμα καλύτερο, όλοι εμείς που κατεβήκαμε και διεκδικήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να τους υπηρετήσουμε, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Υπάρχουν δυνατότητες και μέσα από διατάξεις του Κλεισθένη, που μπορούμε όμως να βελτιώσουμε, όλοι να γίνουμε υπεύθυνοι. Να λειτουργήσουν πραγματικά οι Επιτροπές, η κάθε παράταξη να είναι υποχρεωμένη να καταθέτει το δικό της συγκεκριμένο πρόγραμμα στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες που θα δίνουν σε όλους μας τα ίδια στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει αυτό που γίνεται τώρα στα δημοτικά συμβούλια, εκ του ασφαλούς η αντιπολίτευση να καταψηφίζει και η συμπολίτευση τάχα δεν φροντίζει για την μια ανάγκη και για την άλλη.

Είναι δεδομένα τα χρήματα που πρέπει να διαχειριστούμε και είναι δεδομένες και οι ανάγκες, που πάντα είναι περισσότερες από τις ανάγκες που έχουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι έτσι θα υποχρεωθούμε όλοι να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι. Κοντολογίς, προφανώς πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που να βοηθήσουν τη λειτουργικότητα των Δήμων, αλλά να μην φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και την εκπροσώπηση που οι πολίτες επέλεξαν να έχουν στα δημοτικά τους συμβούλια”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ