ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Sabine Beckmann: «Έφυγε» η αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κρήτη

0

Νικημένη από τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή η Γερμανίδα αρχαιολόγος, Sabine Beckmann, της οποία η συμβολή ήταν σπουδαία στο «Ιστορικό Πάρκο Δάσους Κρούστα».

Αυτό της το έργο παρουσίασε, για πρώτη φορά, το 2013, στο εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» της ΚΡΗΤΗ TV.

Η δημοσιογράφος, Βούλα Νεονάκη, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στον Κρούστα, μαζί με την αρχαιολόγο, αλλά και να μιλήσει μαζί της για τη «μάχη» που είχε δώσει και στο παρελθόν με τον καρκίνο, και για την ίδια τη ζωή.

Η Sabine, ήρθε στην Κρήτη, εξαιτίας της αγάπης της για το νησί. Όπως είπε, μάλιστα, η Κρήτη, έκανε καλό στην υγεία της, αφού έπασχε από χρόνια βρογχίτιδα και μόλις ήρθε στο νησί μας «μέσα σε δύο μήνες, βελτιώθηκε η υγεία της».

Τη μελέτη της για την αρχαιολογική σημασία του δάσους του Κρούστα, την ξεκίνησε, περίπου, το 2003, ενώ το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το τελείωσε το 2012.

Όπως ανέφερε, ενώ θήλαζε το 5ο της παιδί, το οποίο γεννήθηκε στο Ηράκλειο, διάβαζε τα βιβλία της αρχαιολογίας…

«Όλα γύρω σου είναι ζωή»

Η Sabine είχε «παλέψει» με τον καρκίνο και στο παρελθόν, όμως αυτό που τη βοήθησε να ζήσει ήταν η κρητική φύση. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: «Το να είσαι στη φύση σε βοηθάει να μη σε πιάνει μελαγχολία, να μη σκέφτεσαι πως θα πεθάνεις, αλλά να λες “γύρω μου είναι η ζωή και θέλω να τη ζήσω όσο μπορώ”. Όσο μου δίνει ο θεός, τόσο παίρνω και αυτό είναι το σημαντικό… Όχι να λέω μπορεί να έχω ακόμη ένα χρόνο, πέντε χρόνια, δέκα χρόνια… Αυτό δεν παίζει ρόλο, παίζει ρόλο το τώρα, ότι είμαστε σε αυτή τη ζωή».

Η αγάπη της για την αρχαιολογία «γεννήθηκε» στην Κρήτη

Μιλώντας Ελληνικά, η Γερμανίδα αρχαιολόγος περιέγραψε στο φακό της ΚΡΗΤΗ TV τη σημασία του κόλπου του Μεραμπέλου για τη Μινωική Κρήτη. Όπως είχε πει, μεταξύ άλλων, «Στην περιοχή του Μεραμπέλου, κατά τη μινωική εποχή, υπήρχαν λιμάνια και πόλεις… Μία από αυτές βρισκόταν στην περιοχή του Ίστρου (Καλού Χωριού)». Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές των Μινωιτών με την Αίγυπτο, στις οποίες κυριαρχούσε το μάλλινο ύφασμα και το οποίο παραγόταν στον Κρούστα.

Η ίδια έδειξε στη Βούλα Νεονάκη κομμάτια από αρχαία σκευή και εργαλεία, κάποια από τα οποία κατασκευάζονταν μόνο στην περιοχή του Μεραμπέλου και τα οποία μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, από την εποχή του χαλκού.

Δείτε τη Sabine Beckmann, μαζί με τη Βούλα Νεονάκη, να περπατούν ανάμεσα σε μινωικούς οικισμούς, να κατεβαίνουν μινωικές σκάλες, να επισκέπτονται μινωικά, αντισεισμικά σπίτια…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ