ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Αναστρέψιμη» η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη

0

«Το 2019 είναι η συνέχεια πολλών σεζόν με τουριστικά ρεκόρ, άρα κάποια στιγμή θα ερχόταν η σταθεροποίηση».

Του Αντώνη Παντινάκη

Αναμενόμενη αλλά και «απόλυτα αναστρέψιμη» είναι η πτώση της τουριστικής κίνησης, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης και τουριστικό επιχειρηματία, κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη.Για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος απαιτούνται «στοχευμένες δράσεις», αν και «το 2019 είναι η συνέχεια πολλών πολύ πετυχημένων σεζόν με τουριστικά ρεκόρ, άρα ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η σταθεροποίηση».

Οι παρατηρήσεις – διαπιστώσεις του κ. Βαμιεδάκη ενέχουν και τους δύο βασικότερους παράγοντες οι οποίοι «επέτειναν αυτή τη μείωση». Μας τους παρουσίασε, ξεκινώντας από τις αλλοπρόσαλλες... ορέξεις της ίδιας της φύσης: «Πολύ καλός καιρός στη βόρεια Ευρώπη κι αντίστοιχα ο αρκετά κακός καιρός κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, στην Κρήτη».

Επιπλέον, «είχαμε την πτώχευση πολλών αεροπορικών εταιρειών η οποία έχει μειώσει αρκετά την ύπαρξη ικανών αεροπορικών θέσεων καθώς και το άνοιγμα των ανταγωνιστικών χωρών».

Αντίδραση και εγρήγορση

Παρ’ όλα αυτά, με τους υπολογισμούς που κάνει, ο κ. Βαμιεδάκης διατηρεί την ψυχραιμία του, διότι «σε απόλυτα νούμερα η μείωση είναι πολύ μικρή. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος ήταν αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, τον Μάιο έχουμε μία μείωση μόλις 30.000 επισκεπτών, κάτι το οποίο καθιστά την κατάσταση απόλυτα αναστρέψιμη».

Για να αντιστραφεί το κλίμα, «αυτό το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει και να μας θέσει σε εγρήγορση είναι η αντίδραση η οποία θα πρέπει να γίνει για το υπόλοιπο της σεζόν», επισημαίνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο ίδιος (ανα)γνωρίζει ότι «η σεζόν σίγουρα δεν θα είναι εύκολη. Τίποτα δεν θα έρθει από μόνο του, τίποτα δεν θα επιτευχθεί χωρίς προσπάθεια, άρα σίγουρα αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε σκληρά. Να γίνουν στοχευμένες δράσεις και από την αυτοδιοίκηση, και από τους επιχειρηματίες και από όλο τον τουριστικό κόσμο, έτσι ώστε να μπορέσει όλη η υπόλοιπη σεζόν να κυλήσει ομαλά. Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις στα αεροπλάνα, οι οποίες μπορούν να γεμίσουν, όπως επίσης δεν υπάρχουν ακυρώσεις σε αεροπλάνα και συμβόλαια ξενοδοχείων. Επομένως, υπάρχει ακόμα η πρακτική δυνατότητα να καλυφθεί αυτή η μικρή απώλεια του Μαίου και το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο με πέρυσι».

«Η τύχη είναι στα χέρια μας»

Ένας ακόμη λόγος που ενισχύει την αισιοδοξία του κ. Βαμιεδάκη, σε μεσοπρόθεσμο και πολύ περισσότερο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είναι το γεγονός ότι «η Κρήτη έχει καθιερωθεί ως ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός κι ένας δυνατός, σταθερός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Που σημαίνει ότι εάν διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, σίγουρα η τύχη είναι στα χέρια μας. Άρα αυτό που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο κακός μας εαυτός.

Επίσης, είναι πάρα πολύ θετικό το ότι ότι αυξάνονται πάρα πολύ οι αφίξεις με τις πτήσεις εσωτερικού, κάτι το οποίο δείχνει ότι η κίνηση στον τουρισμό πόλεως και οι μεμονωμένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν έρχονται με ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ αλλά με προγραμματισμένες πτήσεις μέσω Αθηνών (που είναι και υψηλής ποιότητας), αυξάνονται συνεχώς, που σημαίνει ότι και οι άλλες μορφές τουρισμού αναπτύσσονται πολύ θετικά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ