ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εξευτελιστικές τιμές για το λάδι - Αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

0

Την πλήρη απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν το προϊόν τους να διατίθεται σε εξευτελιστικές τιμές, αισιοδοξούν ότι θα διαδεχθεί μια καλή νέα ελαιοκομική περίοδος. Η άνθιση των ελαιοδέντρων είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά με αποτέλεσμα, εκτός απροόπτου να προδιαγράφεται μια ελαιοκομική περίοδος υψηλής παραγωγής.

Στον αντίποδα, η τιμή διάθεσης του λιγοστού ελαιολάδου της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται στα τάρταρα, ενώ επικρατεί αισιοδοξία για την φετινή δακοκτονία.

Στο ναδίρ οι τιμές του ελαιολάδου, στο ζενίθ οι προσδοκίες για την νέα ελαιοκομική περίοδο από τους παραγωγούς. Οι πολλές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό και με τις χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην σε πολλές περιπτώσεις πλήρη άνθηση των ελαιόδεντρων σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργο Κατσανέβα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ποικιλία της χοντρολιάς που στο Ρέθυμνο είχε τρία χρόνια να βρεθεί σε πλήρη άνθιση.

Αναφορικά με την τσουνολιά και τις κορωναίες, ως είθισται η φετινή παραγωγή θα εξαρτηθεί από τα μεγέθη της περυσινής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση συνολικά η ελαιοπαραγωγή του 2019, εκτός απροόπτου θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, σε αντίθεση με την περσινή που ενώ ήταν λιγοστή, ακόμα και οι τιμές διάθεσης του ελαιολάδου βρίσκονται στα τάρταρα, έχοντας καταβαραθρωθεί ακόμη και στα απογοητευτικά 2,40 ευρώ.

Καθοριστικής σημασίας για να ευοδωθούν οι προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών είναι και η δακοκτονία. Σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο Ρεθύμνου, οι επόπτες της διαδικασίας θα έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές Ιουνίου, η επάρκεια στα γεωργικά φάρμακα των πρώτων ψεκασμών είναι ήδη δεδομένη κι έτσι προδιαγράφεται μια καλή ελαιοκομική χρονιά εκτός απροόπτου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ