ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

929 φονικά χιλιόμετρα στην Κρήτη: Όλα τα επικίνδυνα σημεία

0

Μπορεί η συζήτηση να εστιάζεται συνήθως στα χάλια που παρουσιάζει ο φονικός ΒΟΑΚ, άκρως προβληματική όμως είναι η κατάσταση και στο επίσης "αιματοβαμμένο" επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Και εδώ υπάρχουν πολλά σημεία και επαρχιακοί δρόμοι ολόκληροι που παρουσιάζουν μειωμένη οδική ασφάλεια, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τροχαία ατυχήματα.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα επίσημα στοιχεία και οι μελέτες. Συγκεκριμένα η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης η "Εγνατία Α.Ε.". Η μελέτη, την οποία φέρνει στο φως σήμερα η "Νέα Κρήτη", ακτινογραφεί καρέ-καρέ 450 σημεία της λεγόμενης "Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας", σημεία δηλαδή που παρουσιάζουν αυτό που ορίζεται τεχνικά ως "Μεγάλη Συγκέντρωση Ατυχημάτων" (ΜΟΑ-Α) κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του νησιού. Σημεία που καλύπτουν συνολικά 924 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου, ήτοι το 30% του επαρχιακού δικτύου της Κρήτης και για τα οποία η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει μια μεγάλη παρέμβαση ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ!

Ποια είναι όμως τα επικίνδυνα σημεία και για ποιους "σεσημασμένους" επαρχιακούς δρόμους της Κρήτης μιλάμε;

Η "Νέα Κρήτη" εξασφάλισε και δημοσιεύει αναλυτικά σήμερα την "ακτινογραφία" της "Εγνατίας Α.Ε." με τα 924 χιλιόμετρα του προβληματικού, επικίνδυνου επαρχιακού δικτύου στα οποία σχεδιάζεται παρέμβαση αποκατάστασης (σε επίπεδο φαναριών, κόμβων, οδοστρώματος, διαγραμμίσεων, φωτισμού), ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εκτείνεται σε μήκος 900 χλμ., της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου σε μήκος 600 χλμ., της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε μήκος 1.100 χλμ. και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου εκτείνεται σε μήκος 840 χλμ. Συνολικά το επαρχιακό δίκτυο σε όλη την Κρήτη εκτείνεται σε μήκος 3.440 χιλιομέτρων.

Η σημερινή κατάσταση των οδοστρωμάτων και της οριζόντιας-κατακόρυφης σήμανσης και εν γένει των επαρχιακών οδών της Κρήτης χαρακτηρίζεται μέτρια έως κακή.

Είναι αξιοσημείωτο, έως και αν μη τι άλλο απόλυτα ενδεικτικό της κατάστασης των επαρχιακών μας δρόμων το ότι, από τα 3.340 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης, τα 924 χιλιόμετρα, χοντρικά δηλαδή σχεδόν το 30% του οδικού δικτύου, χαρακτηρίζονται μέσα στη μελέτη της "Εγνατία Α.Ε." ως προβληματικό δίκτυο, ως σημεία δηλαδή μειωμένης οδικής ασφάλειας!

Στα 924 χιλιόμετρα του "σεσημασμένου" ως επικίνδυνου οδικού δικτύου "φιγουράρουν" 450 σημεία Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας.

Ειδικότερα:

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: 120 θέσεις ΜΟΑ συνολικά σε 12 οδούς.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου: 96 θέσεις ΜΟΑ συνολικά σε 17 οδούς.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: 115 θέσεις ΜΟΑ συνολικά σε 12 οδούς.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 121 θέσεις ΜΟΑ συνολικά σε 10 οδούς.

Ας δούμε όμως ανά νομό πώς διαμορφώνεται ο χάρτης με τα προβληματικά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, στα οποία σχεδιάζει να παρέμβει η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο νομό Ηρακλείου, προβληματικά ως προς την οδική ασφάλεια χαρακτηρίζονται 234,1 χλμ., από τα 1.100 συνολικά χιλιόμετρα των επαρχιακών δρόμων.

Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν: Όλος ο επαρχιακός οδικός άξονας Αγίας Βαρβάρας - Πανασού - Γέργερης - Άνω Ζαρού - Βοριζίων - ορίων νομού Ρεθύμνου, που εκτείνεται σε ένα μήκος 30,1 χλμ. Ο δρόμος Αγίου Θωμά - Λαρανίου - Λουρών, μήκους 19,3 χιλιομέτρων. Ο δρόμος από Αρκαλοχώρι προς Μάρθα, μήκους 23,2 χλμ. Ακόμα το δίκτυο από Αγιές Παρασκιές μέχρι Κασταμονίτσα, μήκους 21,2 χλμ., ο δρόμος από Ποταμιές μέχρι την Κερά, στα όρια του νομού Λασιθίου, μήκους 22,1 χλμ., καθώς επίσης ο δρόμος Μοιρών-Πόμπιας, μήκους 4,3 χλμ., και ο δρόμος Πλώρας - Αγίου Κυρίλλου - διασταύρωσης προς Μονή Απεζανών, μήκους 6,9 χλμ.

Νομός Λασιθίου

Στο νομό Λασιθίου, επεμβάσεις για να γίνουν πιο ασφαλή χρειάζονται, σύμφωνα με την "Εγνατία Α.Ε.", 239 από τα 840 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στη λίστα "φιγουράρουν" δρόμοι όπως o δρόμος Βραχασίου - Λατσίδας - Νεάπολης - Νικηθιανού - Λιμνών - Ξηροκάμπου - κόμβου νέας εθνικής οδού, ο παλιός εθνικός δρόμος δηλαδή, μήκους 24 χλμ., ο οδικός άξονας από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα και Πλάκα, μήκους 16 χλμ., ο άξονας από Νεάπολη προς Οροπέδιο και Τζερμιάδο που εκτείνεται σε 36 χλμ., όλος ο επαρχιακός άξονας που συνδέει κάθετα προς διαγώνια την Ιεράπετρα με τη Σητεία, μήκους 57 χλμ., και ο δρόμος από Σητεία προς Παλαίκαστρο μήκους 19 χλμ.

Νομός Ρεθύμνου

Στο νομό Ρεθύμνου, βελτιωτικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της προβληματικής σήμερα οδικής ασφάλειας χρειάζονται 222 από τα 600 χιλιόμετρα του επαρχιακού δικτύου. "Φιγουράρουν" ενδεικτικά ο δρόμος από τη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού στα Μουρτζανά μέχρι τα Ανώγεια, μήκους 16,4 χλμ., ο δρόμος από Κοξαρέ μέχρι Μονή Πρέβελη, μήκους 12,28 χλμ., ο άξονας που συνδέει το Πέραμα με τον Εξάντη, μήκους 8,7 χλμ., και ο δρόμος από Ρέθυμνο μέχρι Χρωμοναστήρι, μήκους 11 χλμ.

Νομός Χανίων

Στο νομό Χανίων, προβληματική εικόνα εμφανίζουν τα 226,1 από τα 900 χλμ. του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στο "μικροσκόπιο" της παρέμβασης ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο νομό Χανίων έχουν, μεταξύ άλλων, μπει οι εξής δρόμοι: ο επαρχιακός άξονας από Πλατανιά μέχρι Καλουδιανά, μήκους 29,2 χλμ., ο άξονας από τον Ταυρωνίτη μέχρι την Παλαιόχωρα, που εκτείνεται σε 51 χλμ., ο δρόμος από Βρύσες μέχρι διασταύρωση προς Κομιτάδες, μήκους 33,7 χλμ., και ο άξονας από Χώρα Σφακίων μέχρι τα όρια του νομού Ρεθύμνου και το Ροδάκινο μήκους 22,1 χλμ.

«Θα προστεθούν κι άλλα σημεία»

Τη διεύρυνση της μεγάλης παρέμβασης οδικής ασφάλειας με περισσότερα σημεία που χρειάζονται βελτιωτικό "λίφτινγκ", χάρη στα έξτρα κονδύλια που εξασφάλισε ο περιφερειάρχης, προανήγγειλε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης (πρωτεύον και δευτερεύον) έχει συνολικό μήκος πάνω από 3.500 χιλιόμετρα.

Είναι στην πλειοψηφία του παλαιάς κατασκευής, και απαιτεί κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για επισκευές και συντήρηση, ώστε να εξασφαλίζεται η βατότητά του τόσο από τους Κρητικούς όσο και από τα εκατομμύρια των επισκεπτών της τουριστικής περιόδου.

Με το συγκεκριμένο έργο, αφού εντοπίστηκαν οι θέσεις στις οποίες απαιτείται επέμβαση για λόγους ασφάλειας στην κίνηση των οχημάτων, μελετήθηκαν τα απαιτούμενα έργα ήπιας μορφής για βελτίωση και αποκατάσταση», ανέφερε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε: «Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης πρόσφατα ανακοίνωσε ότι με συντονισμένες προσπάθειές του προς το αρμόδιο υπουργείο ο προϋπολογισμός του από 28 ανέβηκε σε 37 εκατ. ευρώ, και μας δίνει τη δυνατότητα για περισσότερα έργα, πέραν των 400 περίπου αρχικών σημειακών παρεμβάσεων που προβλέπονταν από τη μελέτη της "Εγνατίας".

Πράγματι με μελέτες των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας συμπεριελήφθησαν και άλλες πρόσθετες παρεμβάσεις, ιδίως σε τμήματα μεταξύ δύο συνεχόμενων έργων, προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες ομαλότητας και ομοιομορφίας στην κίνηση των οχημάτων.

Επομένως ευελπιστούμε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου μια σημαντική οδική υποδομή, που χρησιμοποιείται ευρέως από όλους μας όλο το χρόνο και επέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενδοχώρας, θα βρίσκεται στο επίπεδο που αρμόζει στην Κρήτη...».

Τα επικίνδυνα σημεία ανά νομό

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

* Καστέλι - Πηγή - διασταύρωση με Ν.Ε.Ο. 90 - διασταύρωση με Π.Ε.Ο. 90 15 χλμ.

* Διασταύρωση με Π.Ε.Ο. 90 - Τύλισος - διασταύρωση με επ. 3 4,1 χλμ.

* Διασταύρωση με Ε.Ο. 97 (Αγία Βαρβάρα) - Πανασός - Γέργερη - Άνω Ζαρός - Βορίζια - όρια Νομού Ρεθύμνου (προς Λοχριά) 30,1 χλμ.

* Γόρτυνα - Χουστουλιανά - Πλάτανος - Πέρι - Αληθινή - διασταύρωση με επ. 20 11,6 χλμ.

* Μοίρες - Πόμπια 4,3 χλμ.

* Διασταύρωση με επ. 18 - Πλάτανος - Πλώρα - Απεσωκάρι 3,7 χλμ.

* Απεσωκάρι - Μιαμού - Πηγές Λέντα 21,8 χλμ.

* Διασταύρωση με Ε.Ο. 97 - Άγιος Θωμάς - Λαράνι - Λούρες 19,3 χλμ.

* Διασταύρωση με Ε.Ο. 90 - Μαλάδες - Κυπάρισσος 20,2 χλμ.

* Κνωσός - Άγιος Σώζων 5,3 χλμ.

* Πεζά - Χουδέτσι 5,2 χλμ.

* Αρκαλοχώρι - Παναγιά - διασταύρωση Εμπάρου-Μάρθας - διασταύρωση με επ. 36 23,2 χλμ.

* Διασταύρωση με επ. 35 (Αγία Σεμνή) - Κάτω Πουλιές - Βακιώτες - διασταύρωση με επ. 36 (Σκινιάς) 13,3 χλμ.

* Διασταύρωση με επ. 33 (Αγιές Παρασκιές) - Αποστόλοι - Καστέλι - Ξυδάς - Κασταμονίτσα 21,2 χλμ.

* Επισκοπή - Σγουροκεφάλι - διασταύρωση με επ. 44 (Σαμπάς) 5,6 χλμ.

* Διασταύρωση με Ε.Ο. 92 - Ποταμιές - Αβδού - Γωνιές - Κράσι - Κερά - όρια Νομού Λασιθίου (προς Τζερμιάδο) 22,1 χλμ.

Πλώρα - Άγιος Κύριλλος - διασταύρωση προς Μονή Απεζανών 6,9 χλμ.

ΣΥΝΟΛΟ: 234,1 χλμ.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

* Διασταύρωση Ν.Ε.Ο. 90 (όρια νομού Ηρακλείου προς Αγία Βαρβάρα) - Βραχάσι - Λατσίδα - Νεάπολη - Νικηθιανός - Λίμνες -Ξηρόκαμπος - κόμβος Ν.Ε.Ο. 90 (Άγιος Νικόλαος) 24,0 χλμ.

* Άγιος Νικόλαος - Σχίσμα - Ελούντα - Πλάκα 16,0 χλμ.

* Νεάπολη - Βρύσες - Δράσι - Ζένια - Έξω Ποτάμοι - Μέσα Λασίθι - Μαρμακέτο - Τζερμιάδο - όρια Νομού Ηρακλείου 38,0 χλμ.

* Ιεράπετρα - Κουτσουράς - Μακρύς Γιαλός - Άγιος Στέφανος - Πεύκοι - Λιθίνες - Βορίο - Συκέα - Άγιος Γεώργιος - Μαρωνία - Πισκοκέφαλο - Σητεία 57,0 χλμ.

* Σητεία - Αγιά Φωτιά - Παλαιόκαστρο 19,0 χλμ.

* Διασταύρωση Ε.Ο. (Άγιος Νικόλαος) - Κριτσά - Λατώ 11,0 χλμ.

* Διασταύρωση Ε.Ο. (Άγιος Νικόλαος) - Έξω Λακώνια - Περονίδες - διασταύρωση προς Άγ. Κωνσταντίνο 10,0 χλμ.

* Ζάκρος - Κελάρια - Χοχλακιές - Παλαιόκαστρο 17,0 χλμ.

* Διασταύρωση επ. 42 - Βάι - Ερημούπολη 14,0 χλμ.

* Διασταύρωση επ. 28 (διασταύρωση Πισκοκέφαλου) - Αχλαδιά - Παρασπόρι - Σκορδύλο - Χρυσοπηγή - Σταυροχώρι - διασταύρωση επ. 28 (Κουτσουράς) 33,0 χλμ.

ΣΥΝΟΛΟ: 239 χλμ.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

* Διασταύρωση Ν.Ε.Ο. 90 (Ρέθυμνο) - Αρμένιοι - διασταύρωση Αγίου Βασιλείου - Σπήλι - Κισσού Κάμπος - Ν. Κρύα Βρύση - διασταύρωση Ε.Ο. 97 (Αγία Γαλήνη) 48,28 χλμ.

* Διασταύρωση Π.Ε.Ο. 90 (Μουρτζανά) - Γαράζο - Αξός - διασταύρωση προς Λιβάδια - Ανώγεια 16,45 χλμ.

* Διασταύρωση επ. 3 (Κοξαρέ) - Ασώματος - διασταύρωση προς Λευκόγεια - Ι.Μ. Πρέβελη 14,28 χλμ.

* Κάνεβος - Σελλιά - Άνω Ροδάκινο - όρια νομού Χανίων 18,37 χλμ.

* Διασταύρωση Π.Ε.Ο. 90 (Πλατανιάς) - Άδελε - Πηγή - Λουτρά - Κυριάννα - Αμνάτος - Μονή Αρκαδίου 15,72 χλμ.

* Ρέθυμνο - Μικρά Ανώγεια - Αγία Ειρήνη - Ρουσσοσπίτι - Χρωμοναστήρι 11,06 χλμ.

* Διασταύρωση Π.Ε.Ο. 90 (Περιβόλια) - Πρασιές - Πατσός (επ. 17) 20,00 χλμ.

* Παντάνασσα (επ. 17) - Απόστολοι - Φουρφουράς - Κουρούτες - Νίθαυρη - Αποδούλου - Βαθιακό - Λοχριά - όρια νομού Ηρακλείου 34,89 χλμ.

* Διασταύρωση Ν.Ε.Ο. 90 - Αγγελιανά - Μαργαρίτες - Πρινές - Ελεύθερνα - διασταύρωση επ. 23 (προς Ρούπες) 23,51 χλμ.

* Πέραμα - Μελιδόνι - Εξάντης - διασταύρωση Ν.Ε.Ο. 90 8,79 χλμ.

* Διασταύρωση επ. 23 (Βιράν Επισκοπή) - διασταύρωση επ. 22 (Λουτρά) 5,22 χλμ.

* Πέραμα - Πάνορμο 5,51 χλμ.

ΣΥΝΟΛΟ: 222,08 χλμ.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

* Πλατανιάς - Γεράνι - Πύργος - Μάλεμε - Ταυρωνίτης - Ραπανιανά - Σκουτελώνας - Μινωθιανά - Καληδονία - διασταύρωση Πλακάλωνα - Δραπανιάς - Καλουδιανά - διασταύρωση Ν.Ε.Ο. 90 29,2 χλμ.

* Κίσσαμος - Λαρδάς - Πλάτανος 9,5 χλμ.

* Διασταύρωση Π.Ε.Ο. 90 - Καλουδιανά - Βουλγάρο- Τοπόλια - διασταύρωση με επ. 21 (Στροβλές) 14,2 χλμ.

* Διασταύρωση με επ. 21 (Στροβλές) - Έλος - Κεφάλι 8,9 χλμ.

* Διασταύρωση Π.Ε.Ο. 90 (Ταυρωνίτης) - Βουκολιές - Δρομόνερο - Κακόπετρο - Κάντανος - Πλεμενιανά - Κάλαμος - Παλαιόχωρα 51 χλμ.

*Διασταύρωση Ε.Ο. (Χανιά) - Μυλωνιανά - διασταύρωση προς Αλικιανό 10,1 χλμ.

*Διασταύρωση επ. 77 (Αλικιανός) - Φουρνές - Λάκκοι 12,8 χλμ.

* Βρύσες - Καρές - Ίμπρος - διασταύρωση προς Κομιτάδες 33,7 χλμ.

* Χώρα Σφακίων - διασταύρωση επ. 54- Κομιτάδες - Πατσιανός - Σκαλωτή - όρια νομού Ρεθύμνου (προς Ροδάκινο) 22,1 χλμ.

* Χανιά - Νεροκούρου 2,9 χλμ.

* Νεροκούρου - Κοντόπουλα- Κατωχώρι- Γερόλακκος - Δρακώνα 20,2 χλμ.

* Διασταύρωση επ. 14 (Πλεμενιανά) - Στροβλές - διασταύρωση επ. 5 11,5 χλμ.

ΣΥΝΟΛΟ: 226,1 χλμ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ