ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Omicron: «Ασαφές αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή είναι πιο μεταδοτική» λέει ο ΠΟΥ

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα – Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή
Τη διασαφήνιση πολλών ζητημάτων που αφορούν στη νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού επιχειρούν οι επιστήμονες, κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές αν η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Omicron, αναφέρει η ανακοίνωση.

Με βάση τα πρώτα δεδομένα, επανέλαβε ο ΠΟΥ, ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη μετάλλαξη.

Συνεργασία με εμπειρογνώμονες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Omicron είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Omicron θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Omicron και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).

«Να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα»

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ