ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Εξετάζονται αλλαγές στα ταξίδια εντός κι εκτός ΕΕ - Χριστούγεννα στη σκιά του κορονοϊού

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναμένεται εντός της εβδομάδας να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κατά της COVID για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος. «Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο.

Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι' αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί», πρόσθεσε η Σ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι - σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», δήλωσε στη συνέχεια.

Εξάλλου, η Σ. Κυριακίδου τόνισε ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που οφείλεται κυρίως στους μη εμβολιασμένους» και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα μας. «Ταυτόχρονα όμως, μέχρι να επιτευχθούν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, σημαντικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (ΗΕΡΑ) , τόνισε ότι διαχειρίζεται πλέον όλες τις κοινές προμήθειες θεραπευτικών προϊόντων και συνεργάζεται με εταιρείες και χώρες που συμμετέχουν στην Κοινή Συμφωνία Προμηθειών για να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ή ένα ισχυρό HERA, χωρίς ένα ισχυρό Πλαίσιο Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ. «Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Χριστούγεννα με νέα περιοριστικά μέτρα;

Είναι προφανώς πως η Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο... μηδέν, με την πανδημία να έχει σκεπάσει τη Γηραιά ήπειρο και αρκετές χώρες να εφαρμόζουν νέα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Μεταξύ των χωρών βέβαια συγκαταλέγεται και η Ελλάδα με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, από σήμερα, στη Γερμανία, τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Σαξονίας, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μπήκαν σε lockdown, ενώ σε εφαρμογή τέθηκε το εθνικό lockdown και στην Αυστρία, για να γίνει η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επιστρέφει σε αυτό το μέτρο. Κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και εξόδους από το σπίτι μόνο για εργασία, αγορές βασικών ειδών και άσκηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα καθημερινότητα των Αυστριακών.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και το Βέλγιο, επιβάλλοντας περιορισμούς και επαναφέροντας μέτρα όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, αλλά και τηλεργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Επίσης, η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική και για τα παιδιά από 10 ετών, ενώ μέχρι πριν ίσχυε για τα παιδιά από 12 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται πως και η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου κάποια μέτρα το περασμένο σαββατοκύριακο, αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Τέλος, Σλοβακία και Τσεχία ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ουγγαρία από το Σάββατο (20/11) επέστρεψε η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ