ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

0

«Πρέπει βραχυπρόθεσμα να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τί μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών και η Επιτροπή να εντατικοποιήσει τις επαφές της με προμηθευτές.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», είπε και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ταξινόμηση τον Δεκέμβριο.

Βαρβιτσιώτης: Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της χώρας μας

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συνόδευε στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Βασικά θέματα η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, η αντιμετώπιση του Covid 19, το κράτος δικαίου και η μετανάστευση.

Από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σταχυολογώ:

Η πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από κοινού με άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης αναδείχθηκε η σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως πηγή φυσικού αερίου και η ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης με τις χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος. Επισημάνθηκε επίσης ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν ακριβαίνει το ηλεκτρικό αλλά το αντίθετο.

Στην μετανάστευση πιστεύω ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα. Επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές. Παράλληλα κατέστη κοινός τόπος η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΕ των υποδομών που συμβάλλουν στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Τα συμπεράσματα αυτά, που απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της χώρας μας, είναι αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης πολυμερούς διπλωματίας στα πλαίσια της ΕΕ».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ