ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία: Εκπλήξεις για πολλά προβεβλημένα στελέχη - Ποιοι έμειναν εκτός

0

 Κορυφαία στελέχη είτε απέτυχαν να εκλεγούν είτε να κερδίσουν την «απευθείας εντολή» των ψηφοφόρων της περιφέρειάς τους

Εκπλήξεις έκρυβαν οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία για τους υποψήφιους των κομμάτων, καθώς πολλά προβεβλημένα στελέχη απέτυχαν είτε να εκλεγούν είτε να κερδίσουν την «απευθείας εντολή» των ψηφοφόρων της περιφέρειάς τους.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της υποψήφιας Καγκελάριου των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχασε στο Πότσνταμ από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς. Ήταν η πρώτη φορά που δύο υποψήφιοι Καγκελάριοι διεκδικούσαν την ίδια εντολή. Η κυρία Μπέρμποκ πάντως εξασφαλίζει την είσοδό της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μέσω της λίστας του κόμματός της στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Ο τρίτος υποψήφιος Καγκελάριος, ο Άρμιν Λάσετ από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απέφυγε να θέσει υποψηφιότητα για «απευθείας εντολή» και εξελέγη με τη λίστα του CDU στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.


Εκτός Κοινοβουλίου θα μείνει ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που ήταν υποψήφιος με το CDU στην Θουριγγία. Ο κ. Μάασεν είχε προκαλέσει την κριτική ακόμη και στελεχών του κόμματός του, λόγω των σχέσεών του με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τη μάχη της «απευθείας εντολής» έχασε και ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος όμως εκλέγεται με τη λίστα του CDU στην Έσση, αλλά και η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Γιούλια Κλέκνερ (CDU), η οποία θα εκλεγεί μέσω της λίστας στην Ρηνανία - Παλατινάτο.

Η έδρα της απερχόμενης Καγκελαρίου Άνγκελά Μέρκελ στο Μεκλεμβούργο - Πομερανία χάθηκε για το CDU, καθώς ο υποψήφιος διάδοχός της Γκέοργκ Γκούντερ έχασε από τον υποψήφιο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Αντιθέτως, την «απευθείας εντολή» στην Στουτγάρδη κέρδισε με άνεση ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ, αλλά και ο υποψήφιος για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) στο Ζάαρλαντ.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ