ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν - Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τις σχέσεις

0

Απογοητευμένος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει.

«Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προς τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι σε καλό σημείο.

«Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοίτα, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να το διευθετήσει αυτό το θέμα. Πρέπει να το διορθώσει», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε τη διεθνή νομική οδό.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν ενεργεί».

H παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα πάμε ακόμη παρακάτω. Αλλά αύριο δεν θα μπορούν να πουν ‘Γιατί δεν αγοράζετε τα F-35;’. Εάν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Τους το είπα αυτό και στη συνέντευξή μου στο CBS εδώ. ‘Δηλαδή, σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού’, με ρώτησε. Είπα ‘Αν χρειαστεί, θα αγοράσουμε’. Αν εσύ τώρα δεν μου δώσεις Patriot, μετά όταν εγώ πάρω S-400 θα μου πεις ‘Γιατί πήρες S400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της. Θα αρχίσει επίσης να τα παράγει, εάν είναι απαραίτητο. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει τώρα. Από εδώ και πέρα, θα το πάμε σε υψηλότερο επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι θα παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Θα το δουν. Ελπίζω να κάνουμε και αυτό το βήμα. Ελπίζω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι εχθρικά. Αλλά ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η τρέχουσα πορεία δεν προμηνύει καλό οιωνό. Κατά την 19χρονη καριέρα μου ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, έχω να πω ότι το σημείο που έφτασαν οι σχέσεις μας με την Αμερική, δεν είναι δυστυχώς στο καλύτερο σημείο. Δούλεψα καλά με τον υιό Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση με Πούτιν – Στην ατζέντα η Συρία

Για τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, αλλά θα έχει μόνο μία διμερή συνάντηση με τον Πούτιν.

«Δεν πρόκειται για συνάντηση που θα αφορά μόνο το Ιντλίμπ. Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και την κατάσταση στη Συρία. Πού βρισκόμαστε στη Συρία, ποιο είναι το επόμενο στάδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή. «Πρέπει να δηλώσω ένα ακόμη πράγμα όταν λέω ‘δύο σημαντικές χώρες’. Δεν έχουμε δει κανένα λάθος στις σχέσεις μας με τη Ρωσία μέχρι τώρα. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι πολύ καλύτερες χωρίς να σημαίνει ότι πότε - πότε δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αλλά μπορούμε να τα αντισταθμίσουμε αμέσως με τα βήματα που κάνουμε, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ