ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόβλεψη για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού

0

Μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία το 2022 αναμένουν οι επενδυτές μετά την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο που είναι το υψηλότερο επίπεδο 10ετίας.

Αν και σημαντικό μέρος της αύξησης οφείλεται στη σύγκριση με τις κρατικά επιδοτούμενες τιμές στα εστιατόρια πέρυσι τον Αύγουστο λόγω της πανδημίας, οι ενδείξεις για μονιμότερη ενίσχυση του πληθωρισμού τροφοδοτούν τις εκτιμήσεις ότι το πάνω χέρι στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας θα το έχουν τα «γεράκια». Και αυτό καθώς οι ανησυχίες πλέον στρέφονται στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών που οδηγούν σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους τους επόμενους μήνες.

Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Τα στοιχεία «θα κρατήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μία στάση αυστηρής πολιτικής, προετοιμάζοντας το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, προσθέτοντας: «Για τον λόγο αυτό, οι προοπτικές για τη στερλίνα παραμένουν λαμπρές».

Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,3822 δολάρια και οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της στο 0,5% έως το τέλος του 2022.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 4% στο τέλος του 2021 έναντι 2% που είναι ο στόχος της, για να υποχωρήσει το 2022 και το 2023. Μετά τα στοιχεία του Αυγούστου, ωστόσο, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 4% φέτος.

«Οι αποταμιευτές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι η αξία των χρημάτων τους συμβαδίζει ή υπερβαίνει τον πληθωρισμό», δήλωσε διευθυντής του fund Abrdn. «Με τα επιτόκια να είναι στον πάτο, η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της αξίας των χρημάτων τους σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ