ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική Κρίση - ΕΕ: Τρίτος θερμότερος στα χρονικά ο φετινός Ιούλιος

0

Ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο τρίτος πιο θερμός στα χρονικά, σύμφωνα με επιστήμονες της ΕΕ. Ο φετινός Ιούλιος έρχεται πίσω μόνο από το 2019 και το 2016, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές από τη Φινλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο σε μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία επτά χρόνια να είναι τα πιο θερμά στον κόσμο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλάζουν το κλίμα της Γης.

«Αν δούμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, υπάρχουν αλλαγές από χρόνο σε χρόνο ή ακόμη από μήνα σε μήνα», δήλωσε στο Reuters η Φρέγια Βάμποργκ, ανώτερη επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus. «Όμως, τελικά, το θέμα είναι πως βλέπουμε μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, και στις περισσότερες περιοχές του κόσμου».

Η κλιματική κρίση φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο περασμένος μήνας ήταν μαζί με τον Ιούλιο του 2020 ο τρίτος πιο ζεστός στα χρονικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούλιος στην Ευρώπη μετά το 2010. Οι καταχωρήσεις του Copernicus πάνε μέχρι το 1950 αλλά διασταυρώνονται με άλλα σετ δεδομένων που φθάνουν έως τα μέσα του 19ου αιώνα.

Πολλές περιοχές δοκιμάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο μήνα -- επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα μεταξύ των επιστημόνων άποψη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση κάνει τους καύσωνες πιο πιθανούς και πιο σκληρούς, και ότι ένας πιο ζεστός πλανήτης θα οδηγήσει σε πιο έντονη βροχόπτωση. Θερμοκρασίες που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ευνόησαν το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών. Στην Κίνα, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, η ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση προκάλεσε φονικές πλημμύρες.

Ο τροπικός βορράς της Αυστραλίας κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα, ενώ η θερμοκρασία πάνω από τη Βόρεια Αφρική ήταν υψηλότερη από το κανονικό «σχεδόν παντού», σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ορισμένες περιοχές ήταν ελαφρώς ψυχρότερες από τον μέσο όρο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και τμημάτων της Ρωσίας. Ο Ραλφ Τούμι, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Γκράνταμ για την κλιματική αλλαφή στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, δήλωσε πως οι πρόσφατες εξάρσεις ζέστης που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ δεν είναι έκπληξη, δεδομένου του μακροπρόθεσμου μοτίβου αυξανόμενων θερμοκρασιών. «Είναι σαν να παίζουμε σε ένα αδιάκοπο καζίνο, και να διαλέγουμε τους μεγάλους αριθμούς ξανά και ξανά», είπε.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ