ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Έρευνα Σοκ: 102 γυναικοκτονίες το 2020, 1 στα 5 θύματα είχε καταθέσει μήνυση

0

Από τις 102 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια συντρόφου ή πρώην συντρόφου τους το 2020 στη Γαλλία, σχεδόν μία στις πέντε είχε καταθέσει μήνυση για άσκηση βίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου.

Η έρευνα, με αντικείμενο τους «βίαιους θανάτους στο πλαίσιο της σχέσης» δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο εσωτερικών της χώρας και, σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 35% των γυναικοκτονιών επήλθαν όσο τα θύματα είχαν ήδη υποστεί φυσική, ψυχολογική ή και σεξουαλική βία από τους συντρόφους τους. Το 18% των θυμάτων είχε καταθέσει μήνυση μετά από τα γεγονότα.

Την  Κυριακή, 1 Αυγούστου, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την κατά προτεραιότητα επεξεργασία των μηνύσεων για ενδοοικογενειακή βία καθώς και έναν αξιωματικό, ειδικευμένο στην ενδοοικογενειακή βία, σε κάθε αστυνομικό τμήμα και κάθε μονάδα της χωροφυλακής.

Ο αριθμός των θανάτων από ενδοοικογενειακή βία (102 γυναίκες, 23 άνδρες) είναι ο πιο χαμηλός εδώ και 15 χρόνια, έπειτα από το 2019 με το αρνητικό ρεκόρ των 146 περιστατικών γυναικοκτονιών.

Τα σοκαριστικά ευρήματα της έρευνας

  •     Στο ένα τρίτο των θανάτων, ανεξαρτήτως φύλου, ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου.
  •     Μια συντριπτική πλειονότητα (86%) των γεγονότων συνέβησαν στο σπίτι, του θύματος ή του δράστη.
  •     Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός χωρισμού, που δεν είχε γίνει δεκτός.
  •     Οι δράστες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (82%) Γάλλοι υπήκοοι, ηλικίας 30-49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%), άνεργοι ή συνταξιούχοι (66%).
  •     Οι γυναίκες που απεβίωσαν ήταν στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%).
  •     Για τα ηλικιωμένα θύματα (το 16% ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών), η ασθένεια και τα γηρατειά ήταν η κύρια αιτία του περάσματος στην πράξη.
  •     Στις μισές και πλέον περιπτώσεις (52%), είχαν καταναλωθεί, αλκοόλ, ναρκωτικά ή ψυχοτρόπες ουσίες όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον δράστη ή από το θύμα του.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ