ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν αποφασισμένοι να νικήσουν την πανδημία -Οικονομική ανάκαμψη και περιβάλλον στα βασικά σημεία της επίσημης ανακοίνωσης

0

Τα συμπεράσματα και τους στόχους των χωρών της G7 συνοψίζουν οι πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη στην επίσημη ανακοίνωση μετά την Σύνοδο που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κορνουάλη.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, η ανακοίνωση αναφέρεται στην πρόκληση της πανδημίας, ενώ αναφέρουν τα έξι σημεία, άξονες της στόχευσης των G7 το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρώτη επιδίωξη είναι φυσικά η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η συνεργασία προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια υγειονομική κρίση στο μέλλον.

Επιπλέον, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα πλάνο στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας που υπολογίζεται αθροιστικά σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, γίνεται αναφορά για ένα ελεύθερο και πιο δίκαιο εμπόριο, αλλά και συνεργασία για πιο δίκαιο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Αντίστοιχη αναφορά γίνεται αναφορικά με την στήριξη στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα, όπως και στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η G7 υποστηρίζει επίσης την «πράσινη επανάσταση» όπως την αποκαλεί, η οποία δημιουργεί δουλειές και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη κάνουν λόγο για ενίσχυση των συνεργασιών ανά τον κόσμο, προκειμένου να έρθει μια καλύτερη ανάκαμψη.

Η ανακοίνωση των G7

Εμείς οι ηγέτες της G7 συναντηθήκαμε στην Κορνουάλη μεταξύ 11 και 12 Ιουνίου 2021 αποφασισμένοι να νικήσουμε την πανδημία και να ανακάμψουμε καλύτεροι. Θυμόμαστε κάθε έναν που χάθηκε στην πανδημία και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους παλεύουν για να την ξεπεράσουν. Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της συνεργασίας και της αποφασιστικότητας, συγκεντρωθήκαμε ενωμένοι από την αξία που μας ένωσε αρχικά, τις κοινές πεποιθήσεις και τις κοινές ευθύνες που αποτελούν θεμέλια λίθο της ηγεμονίας και της ευημερείας. Καθοδηγούμενοι από αυτό, τα διαρκή ιδανικά μας ως ελεύθερες, ανοιχτές κοινωνίες και δημοκρατίας και την δέσμευσή μας για πολυμέρεια, συμφωνήσαμε σε μια κοινή ατζέντα για παγκόσμια δράση:

    Για το τέλος της πανδημίας και την προετοιμασία ενός μέλλοντος με οδηγό την ενισχυμένη διεθνή προσπάθεια, αρχίζοντας άμεσα, να εμβολιάζουμε τον κόσμο, εξασφαλίζοντας όσο περισσότερα ασφαλή εμβόλια για όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Οι δεσμεύσεις της G7 από την αρχή της πανδημίας για περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων συμφωνήσαμε την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά και εδώ στον κόλπο Κάρμπις, να παρέχουμε δηλαδή ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή θα δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πλαίσια ώστε να ενδυναμώσουμε τις συλλογικές άμυνες έναντι απειλών για την παγκόσμια υγεία: αυξάνοντας και συντονίζοντας την παγκόσμια ικανότητα παρασκευής σε όλες τις Ηπείρους, βελτιώνοντας τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και υποστηρίζοντας την επιστήμη σε μια αποστολή να μειώσουμε τον κύκλο ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, θεραπειών και τεστ από τις 300 στις 100 ημέρες.
    Να τονώσουμε τις οικονομίες μας επιταχύνοντας τα προγράμματα ανάκαμψης που χτίζουμε στη βάση 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενίσχυσης που θέσαμε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις οικονομίες μας για όσο είναι απαραίτητο, εστιάζοντας από την απάντηση στην κρίση στην προώθηση της ανάπτυξης στο μέλλον, με προγράμματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας επενδύουν σε υποδομές, φέρνουν την καινοτομία, υποστηρίζουν ανθρώπους και εξισώνουν το πεδίο ώστε κανένα μέρος ή άτομο, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνότητα ή το φύλο να μην μένει πίσω. Αυτό δεν ήταν δεδομένο σε περασμένες παγκόσμιες κρίσεις και είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά.
    Να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ευημερίας, αριστεύοντας σε πιο ελεύθερο, πιο δίκαιο εμπόριο στα πλαίσια ενός μεταρρυθμισμένου συστήματος, μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που αντιστρέφει τον αγώνα προς τα κάτω. Θα συνεργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε τα σύνορα της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας, μελλοντικά, από τον κυβερνοχώρο ως το διάστημα, να αυξήσουμε την ευημερία και την ευμάρεια όλων των ανθρώπων, ενώ διατηρούμε τις αξίες μας ως ανοιχτές κοινωνίες. Είμαστε πεπεισμένοι στη δυνατότητα του τεχνολογικού μετασχηματισμού για το κοινό καλό σε συμφωνία με τις κοινές μας αξίες.
    Να προστατεύσουμε το περιβάλλον υποστηρίζοντας την πράσινη επανάσταση που δημιουργεί εργασίες, περικόπτει εκπομπές (αερίων) και αναζητά να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Δεσμευόμαστε σε ένα καθαρό μηδέν (εκπομπών) το αργότερο ως το 2050, μειώνοντας στο μισό τις συλλογικές μας εκπομπές τις επόμενες δύο δεκαετίες ως το 2030, αυξάνοντας και βελτιώνοντας την κλιματική χρηματοδότηση ως το 2025. Να διατηρήσουμε ή να προστατεύσουμε τουλάχιστον το 30% της γης και των ωκεανών ως το 2030. Αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να προστατεύουμε τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές.
    Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλους ανά τον κόσμο. Θα αναπτύξουμε νέες συνεργασίες ώστε να ανακάμψουμε καλύτερα για τον κόσμο, μέσω ενός βήματος αλλαγής στην προσέγγισή μας αναφορικά με τις επενδύσεις σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για ένα νέο ντιλ με την Αφρική, περιλαμβανομένης μιας αυξανόμενης υποστήριξης από το ΔΝΤ για χώρες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη προκειμένου να υποστηρίξουμε τον στόχο να φτάσουμε την παγκόσμια φιλοδοξία των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
    Να αγκαλιάσουμε τις αξίες μας ως ένας θεσμός με στόχο την επιτυχία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Θα δρέψουμε τη δύναμη της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, του νόμου του δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να απαντήσουμε στα μεγαλύτερα ερωτήματα και να ξεπεράσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα το κάνουμε με τρόπο που θα σέβεται την ιδιωτικότητα και θα προωθεί την ισότητα, ειδικά την ισότητα των φύλων, περιλαμβανομένης της στήριξης του στόχου 40 εκατομμυρίων περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση με τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμύρια για την Παγκόσμια Συνεργασία για την Εκπαίδευση.

Θα αναζητήσουμε αυτή η ανοιχτή ατζέντα να γίνει σε συνεργασία εμ άλλες χώρες και εντός του συστήματος που βασίζεται στην πολυμέρεια. Συγκεκριμένα ανυπομονούμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας στην G20 και όλους τους σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς ώστε να διασφαλίσουμε ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο ελεύθερο, πιο δίκαιο και πιο ασφαλές μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ