ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το υψηλό κόστος των τεστ PCR φρενάρει τα αεροπορικά ταξίδια

0

Οσοι έχουν γνωστούς που έρχονται από το εξωτερικό αυτές τις ημέρες, ίσως να έχουν πληροφορηθεί ότι πιο πολύ κοστίζει να κάνεις τεστ PCR, για να ταξιδέψεις, από την τιμή του εισιτηρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, αυτό αποτρέπει πολλούς, αυτή τη στιγμή, να πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν για αναψυχή. Για να διευκολυνθεί, λοιπόν, η αποτελεσματική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, τα τεστ για τον COVID-19 πρέπει να είναι προσιτά, ευρέως διαθέσιμα και αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δειγματοληψία της IATA σε 16 χώρες, για τα κόστη των τεστ PCR -το τεστ που απαιτείται περισσότερο από τις κυβερνήσεις- όπως και της Ελλάδος, για να εισέλθει κάποιος στη χώρα μας, φανερώνει ότι:

Μόνο η Γαλλία συμμορφώθηκε με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να αναλάβει το κράτος το κόστος των τεστ για τους ταξιδιώτες.

Από τις 15 αγορές όπου υπάρχει κόστος για δοκιμές PCR, για κάθε άτομο το μέσο ελάχιστο κόστος είναι 90 δολάρια και το μέσο μέγιστο κόστος 208 δολάρια.

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του χαμηλού κόστους, η προσθήκη τεστ PCR στα μέσα αεροπορικά εισιτήρια, αυξάνει δραματικά το κόστος πτήσης. Προ της κρίσης, το μέσο εισιτήριο απλής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων φόρων και χρεώσεων, κόστιζε 200 δολάρια (δεδομένα 2019). Το τεστ PCR των 90 δολαρίων, αυξάνει το κόστος κατά 45% στα 290 ευρώ. Αν προσθέσουμε ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το κόστος απλής μετάβασης ανεβαίνει κατά 90%, στα 380 δολάρια.

Ετσι, εφόσον χρειάζονται δύο τεστ σε ταξίδι, το μέσο κόστος για ταξίδι απλής μετάβασης, θα μπορούσε να κυμαίνεται από 400 έως 760 δολάρια.

Και, βέβαια, ο αντίκτυπος του κόστους των τεστ για COVID-19, στα οικογενειακά ταξίδια, είναι ακόμα πιο σοβαρός. Με βάση τις μέσες τιμές εισιτηρίων (200 δολάρια) και τη μέση τιμή τεστ PCR χαμηλού κόστους (90 δολάρια) δύο φορές, ένα ταξίδι για τέσσερα άτομα κόστιζε 1.600 δολάρια προ COVID, και τώρα μπορεί να κοστίσει σχεδόν τα διπλάσια, στα 3.040 δολάρια, με τα 1.440 δολάρια να αφορούν τα κόστη για το τεστ PCR.

Ουσιαστικά, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος για τα ταξίδια μικρών αποστάσεων (έως 1.100 χλμ.). Με μέσο όρο ναύλων 105 δολάρια, οι δοκιμές κοστίζουν περισσότερο από την πτήση.

Καταλήγοντας, οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζουν ότι τα κράτη δεν πρέπει να χρεώνουν για δοκιμές ή εμβολιασμούς που απαιτούνται για ταξίδια ή για την έκδοση πιστοποιητικών. Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του WHO COVID επανέλαβε πρόσφατα αυτή τη θέση, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση για τους διεθνείς ταξιδιώτες που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις δοκιμών και τυχόν άλλα μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται από χώρες. Πολλά κράτη αγνοούν τις υποχρεώσεις τους για διεθνείς συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη των ταξιδιών. Το υψηλό κόστος δοκιμών ενθαρρύνει επίσης την αγορά για ψεύτικα πιστοποιητικά.

Κι ενώ η Γαλλία προσφέρει το PCR τεστ δωρεάν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε οι δοκιμές να είναι καθολικές, προσβάσιμες, έγκαιρες και δωρεάν σε ολόκληρη την ΕΚ.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ