ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - βουλευτής αντιπολίτευσης: Nα μην έχει ο Ερντογάν το τέλος του Μεντερές

0

Δήλωση που θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, ίσως και μήνυση έγινε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι. Συγκεκριμένα, ευχήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης: «Ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές», δηλαδή του πρωθυπουργού, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, έχοντας ενθαρρύνει πρώτα τις «θρησκευτικές εστίες» που απέκτησαν ισχύ, ενώ μετά αναγκάστηκε να προστατεύσει το κοσμικό καθεστώς.

Αμέσως απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο twitter λέγοντας: «Φουκαράδες της ιστορίας, ανίδεοι… Ανόητοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πολιτική, στη δημοκρατία, το έθνος και εξακολουθούν να βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος...». Παλαιότερα κάτι αντίστοιχο είχε πει κι ένας ηθοποιός και είχε προφυλακιστεί για χρόνια, μέχρι που απελευθερώθηκε πριν από λίγους μήνες.

Βέβαια, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο δικηγόρος του Ερντογάν άσκησε έφεση στην απόφαση κατά των Μετίν Ακπινάρ και Μουζντάτ Γκεζέν.
Ερντογάν: «Εξηγήστε στο λαό που πήγαν τα 128 δισ. δολάρια»

Σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί στη «Χουριέτ» ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους, στη διάρκεια της κεντρικής επιτροπής τη Δευτέρα, να εξηγήσουν στο λαό πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας.

«Βγείτε, πείτε, μιλήστε. Εξηγήστε στο έθνος τί έχει γίνει. Αποκαλύψτε τα ψέματα της αντιπολίτευσης στο έθνος», φέρεται να είπε.
Κοινή ομάδα φιλίας Τουρκίας - Αιγύπτου

Το μεγάλο στοίχημα για την Τουρκία είναι να πείσει την Αίγυπτο να συνεργαστούν. Το κυβερνών κόμμα κατέθεσε πρόταση στη Βουλή, προκειμένου να συσταθεί μία ομάδα φιλίας, όπως την ονομάζουν, μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου, ώστε να ξεκινήσει ένας πρώτος διάλογος με βουλευτές και από τις δύο χώρες και έπειτα να προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο.

Άλλη μία κίνηση επομένως… ενδεικτική της βιασύνης της Άγκυρας για συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο με χώρες - κλειδιά.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μεμντουλί, πήγε στη Λιβύη με 11 υπουργούς του και υπέγραψε τρία μνημόνια με τη Λιβύη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, των υποδομών και της έναρξης πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν σύντομα και συμφωνία για δημιουργία μιας κοινής θαλάσσιας γραμμής.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ