ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Tο «καψόνι» Ερντογάν στη Φον Ντερ Λάιεν προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη -Τι απαντά η Κομισιόν

0

Έκπληξη προκάλεσε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν το γεγονός ότι βρέθηκε να περιμένει όρθια να της υποδείξουν που πρέπει να καθίσει, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχαν ήδη θρονιαστεί στις πολυθρόνες τους στο παλάτι του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα.

Το επεισόδιο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη, ειδικά με την έκβασή του, όταν η Φον Ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να καθίσει σ’ έναν καναπέ κάπου τέσσερα μέτρα μακριά από τους δύο ηγέτες έχοντας απέναντί της τον Τούρκο ΥΠ ΕΞ Μεβλιούτ Τσαβούσογλου.

Πέρα από την έκπληξη που διαγράφηκε στο πρόσωπό της και το «Εμμμ» που ψέλισε, η Φον Ντερ Λάιεν «προτίμησε να εστιάσει στην ουσία κι όχι σε ζητήματα πρωτοκόλλου, πράγμα άλλωστε που θα περίμεναν από εκείνη οι πολίτες της ΕΕ», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ κατά την ημερήσια ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ως πρόεδρος της Κομισιόν η Φον Ντερ Λάιεν είναι «ισότιμη στο πρωτόκολλο» με τον πρόεδρο Μισέλ κι όποτε πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό «αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η επίσκεψη των Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ στην Άγκυρα είχε προετοιμαστεί σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα, αλλά η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Κομισιόν δεν μετείχε στο ταξίδι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, είπε ο κ. Μαμέρ, προσθέτοντας ότι η Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από την ομάδα της να «προβεί στις απαραίτητες επαφές» για να δοθούν διευκρινίσεις απ’ όσους εμπλέκονται στην παραβίαση του πρωτοκόλλου και να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο μελλοντικά.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ