ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει πίεση προς την Τουρκία για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

0

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζει τη συνθήκη Μοντρέ και η συνθήκη του Μοντρέ δεν επηρεάζει τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας τηλεφωνικά σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, είπε ότι δεν ασκείται καμία πίεση προς την Τουρκία σχετικά με την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και πως είναι αδύνατον η Τουρκία να αποδεχτεί οποιαδήποτε πίεση.

«Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν ρυθμίζει μόνο τις διελεύσεις από τα στενά. Περιέχει αρκετούς περιορισμούς περιλαμβανομένου του πόσα πλοία μπορούν να έχουν οι χώρες στη Μαύρη Θάλασσα, το εκτόπισμά τους και τη διάρκεια παραμονής. Δηλαδή, η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ και η συνθήκη του Μοντρέ δεν επηρεάζει τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Τούρκο προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε ήδη πει ότι θα έχουμε μια πιο προβλέψιμη σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε ο Τσαβούσογλου, και υπενθύμισε πως προβλήματα υφίστανται από την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Γενικά, αν το σκεφτούμε στρατηγικά, υπάρχουν πολλά θέματα που ενώνουν την Τουρκία και τις ΗΠΑ, και εκείνοι λένε πόσο σημαντική και στρατηγική είναι η Τουρκία», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι συζητούν με τη νέα κυβέρνηση για να τα ξεπεράσουν.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ