ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Πάνω από 18.000 σεισμοί μέσα σε μια εβδομάδα

0

Περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στη νοτιοδυτική Ισλανδία κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες οι οποίοι δεν αποκλείουν ηφαιστειακή έκρηξη.

Το επίκεντρο των σεισμών που είναι μικροί σε ένταση και διάρκεια,  εντοπίζεται μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Ισλανδία: Πάνω σε δύο πλάκες με 30 ηφαίστεια

Η Ισλανδία είναι συνηθισμένη στους σεισμούς καθώς εκτείνεται σε δύο από τις τεκτονικές πλάκες της Γης, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασιατική, οι οποίες διαιρούνται από μια υποθαλάσσια οροσειρά, τη Μεσο-Ατλαντική Ράχη. Οι επιστήμονες ωστόσο, θεωρούν οτι οι πολλές δονήσεις που αποκαλούνται "ηφαιστειακοί σεισμοί" προέρχονται από την άνοδο του μάγματος και γενικότερα αναγγέλλουν μια πιθανή έκρηξη.

Η Ισλανδία είναι μια χώρα με περίπου 30 ενεργά ηφαίστεια, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους μια έκρηξη στο Ρέικιανες (το επίκεντρο) δεν θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές στη χερσόνησο.

"Πρόκειται για μια μικρή ηφαιστειογενή δραστηριότητα, παρά για εκρηκτική", δήλωσε ο Δρ Φρέισταϊν Σίγκμουντσον προσθέτοντας οτι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι απίθανο να είναι τόσο ενοχλητική όσο η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010.

Η συγκεκριμένη έκρηξη προκάλεσε τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας για αρκετές εβδομάδες.

Μια ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλούσε μικρή ροή λάβας, δεν θα απειλούσε σπίτια και θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα και κατα συνέπεια στην εναέρια κυκλοφορία.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ