ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Μπορούμε να τα βρούμε με την Αίγυπτο

0

«Η προστασία της ασφάλειας και των συμφερόντων μας περνάει μέσα από μια ισχυρή εξωτερική πολιτική στο πεδίο και στο τραπέζι», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση προς το Κάιρο για μία συμφωνία ΑΟΖ.

«Διαπραγματεύσεις, διάλογος και "καζάν-καζάν" είναι πάντα οι προτεραιότητές μας», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής σε τηλεσυνέδριο που οργάνωσε το τουρκικό πανεπιστήμιο της Καππαδοκίας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «δεν είμαστε αφελείς. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι τα συμφέροντα του έθνους μας. Και όταν βλέπουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, επιλέγουμε να ενισχύουμε το τραπέζι και τη διπλωματία με παράλληλη παρουσία στο πεδίο. Αυτό κάναμε πρόσφατα στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο» είπε, ενώ παράλληλα κατηγόρησε και πάλι Κύπρο και Ελλάδα που μεταφέρουν τα διμερή θέματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλος τα δικαιώματά τους. «Πέρυσι η Ε/Κ πλευρά με την Ελλάδα μετέφεραν τα διμερή ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά εμείς αποδείξαμε δείχνοντας τη σημαία μας στην ανατολική Μεσόγειο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι και ότι θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο δεν είναι οι καλύτερες, ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να βελτιωθούν και να υπογράψουν ακόμη και συμφωνία ΑΟΖ. «Αν η Ελλάδα υποχώρησε λίγο από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις που υπερασπίζεται, στο τέλος η Ελλάδα αναγνώρισε τις θαλάσσιες ζώνες της Αιγύπτου.

Γι’ αυτό και είπαμε τότε ότι μας ανησυχεί αυτή η συμφωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν κοιτάζουμε τις γραμμές που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί που συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δηλαδή δεν μπαίνει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αυτήν που έχουμε αναφέρει στα ΗΕ. Ούτε στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης μπαίνει. Φυσικά με τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει και δικές της περιοχές πέρα από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, αλλά κάτι τέτοιο στο πεδίο δεν υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) δεν είναι και οι ιδανικές. Δεν είναι μυστικό άλλωστε. Γίνονται προσπάθειες για να τις διορθώσουμε, από τη μία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, από την άλλη έχουν ενεργοποιηθεί κανάλια μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σύντομα θα τις βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με το επίπεδο των σχέσεών μας πάλι τις θαλάσσιες ζώνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Και όταν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε. Απευθύναμε το αίτημά μας στην Αίγυπτο και ελπίζω να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ μας».

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ