ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Εκκλήσεις κρατιδίων να γίνουν σε νέους τα εμβόλια της AstraZeneca

0

Εκκλήσεις έκαναν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου πολλά γερμανικά κρατίδια προκειμένου να χορηγηθούν τα αχρησιμοποίητα εμβόλια κατά του κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca σε πολίτες μικρότερης ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι η ανησυχία των ειδικών σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca οδήγησε τις αρχές πολλών χωρών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Γερμανία να αποφασίσουν την χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca μόνο σε πολίτες κάτω των 65.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε περιορισμένη χρήση των διαθέσιμων δόσεων. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει μόνο το 15% των διαθέσιμων εμβολίων της AstraZeneca επιβεβαιώνοντας το ότι η διαδικασία εμβολιασμού της χώρας πληθυσμού. Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, αλλά η Γερμανία έχει προτείνει το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 18 με 64 ετών. Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ το έχουν χαρακτηρίσει ασφαλές για όλες τις ηλικίες.


Εκκλήσεις από κρατίδια της χώρας

Οι πρωθυπουργοί της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας και της Σαξονίας δήλωσαν την Κυριακή σε γερμανικές εφημερίδες ότι αν τα εμβόλια που απευθύνονται σε μεγαλύτερους Γερμανούς παραμένουν αχρησιμοποίητα, θα πρέπει να χαλαρώσει το σχέδιο σχετικά με την ηλικιακή προτεραιότητα επιτρέποντας έτσι σε νεότερους Γερμανούς να εμβολιαστούν νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

«Δεν έχουμε περιθώριο να παραμένουν αχρησιμοποίητα τα εμβόλια και να μη χρησιμοποιούνται επειδή το απορρίπτουν κάποιοι από αυτούς που το δικαιούνται», δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο πρωθυπουργός της Βάδης - Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε στην Bild ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και στην κυριακάτικη FAZ ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Πολίτες αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι υγειονομικές αρχές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν την άρνηση των πολιτών ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς παρενέργειες, περιλαμβανομένων πυρετού και μυαλγίας, ανάγκασαν κάποιους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή να πάρουν αναρρωτική άδεια.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τους πολίτες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν ότι είναι «πολύ, πολύ αποτελεσματικό».

Η σύσταση να χρησιμοποιείται το εμβόλιο μόνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών προήλθε από την γερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χρήση των εμβολίων, STIKO. Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε την ότι θα επικαιροποιήσει πολύ σύντομα τη σύστασή του. «Με κάποιο τρόπο η όλη ιστορία πήγε λίγο στραβά», τόνισε στο δίκτυο ZDF.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ