ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις - Δεν θα παραδώσει ούτε τα μισά εμβόλια στην ΕΕ το β΄τρίμηνο

0

Ούτε τις μισές δόσεις εμβολίων για τις οποίες έχει δεσμευθεί δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η AstraZeneca κατά το β΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει.

Από τις 180 εκατ. δόσεις που προβλεπόταν βάσει συμβολαίων να παραδώσει η φαρμακευτική εταιρεία για την υπό εξέταση περίοδο, δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει ούτε τις μισές, στέλνοντας στις χώρες - μέλη της ΕΕ κάτι λιγότερο από 90 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα το δημοσίευμα, πράγμα που έκανε στην αρχή και η AstraZeneca, για να επιστρέψει με μία δήλωση εκπροσώπου της ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγικότητα ώστε να ανταποκριθεί στην παράδοση των 180 εκατ. δόσεων. Αρνήθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να δεσμευθεί με αριθμούς.

Εάν ευσταθεί το δημοσίευμα, θεωρείται ότι θα αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση των Βρυξελλών με την AstraZeneca μετά τις αντίστοιχες καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί με την παράδοση των πρώτων εμβολίων στην Ευρώπη.

Σε πρακτικό επίπεδο, μία τέτοια καθυστέρηση στις παραδόσεις της AstraZeneca το β΄τρίμηνο, θα έθετε εν αμφιβόλω τον στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού των χωρών - μελών της μέχρι το καλοκαίρι.

Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με το πρακτορείο, συμμετέχει στις επαφές της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας με τους Ευρωπαίους, στις οποίες η AstraZeneca φέρεται να γνωστοποίησε την αδυναμία της. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο, πολύ λιγότερες από τις 90 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευθεί.

Συνολικά, με βάση τις παρούσες συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να παραδώσει 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα 300 εκατομμύρια δόσεις που προβλέπεται στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ