ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Προσφέρουν νοσηλευτικό προσωπικό σε αντάλλαγμα για εμβόλια

0

Οι Φιλιππίνες θα επιτρέψουν σε χιλιάδες εργαζόμενους στο σύστημά υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, να εργαστούν στη Βρετανία και τη Γερμανία, αν οι δύο αυτές χώρες συμφωνήσουν να δωρίσουν εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της χώρας.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ασία, χαλάρωσαν μια απαγόρευση στην εργασία υγειονομικού τους προσωπικού στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να περιορίζουν τον αριθμό των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, στους οποίους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε 5.000 ετησίως.

Η Αλις Βισπέρας, διευθύντρια του γραφείου διεθνών υποθέσεων του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές στην άρση αυτού του ανώτατου ορίου σε αντάλλαγμα για εμβόλια από τη Βρετανία και τη Γερμανία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους που φεύγουν για να εργαστούν σε άλλες χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους που επαναπατρίζονται.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρίσκονται μεταξύ των εκατομμυρίων Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό, προσφέροντας πλέον των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο σε εμβάσματα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

«Εξετάζουμε το αίτημα για άρση του ανώτατου ορίου ανάπτυξης, βάσει συμφωνίας», δήλωσε η Βισπέρας στο Reuters. Η Βρετανία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στον κόσμο και έχει υποστεί ένα από τα χειρότερα οικονομικά πλήγματα από την πανδημία, ενώ η Γερμανία έχει τον 10ο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.

Οι δύο χώρες έχουν εμβολιάσει και οι δύο μαζί 23 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι Φιλιππίνες δεν έχουν ακόμη αρχίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 70 εκατομμυρίων ενηλίκων τους, ήτοι των δύο τρίτων από τα 108 εκατομμύρια κατοίκους τους και περιμένουν να λάβουν την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, την οποία κάνει δωρεά η Κίνα.

Οι Φιλιππίνες θέλουν να εξασφαλίσουν συνολικά 148 εκατομμύρια δόσεις. Η βρετανική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο, ούτε και η αποστολή της Γερμανίας στη χώρα αυτή δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Το 2019, σχεδόν 17.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες υπέγραψαν συμβόλαια εργασίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αν και οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στις Φιλιππίνες έχουν αγωνιστεί για την άρση του περιορισμού αυτού ώστε να ξεφύγουν από κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αποδοχές στη χώρα, το σχέδιο αυτό για εργαζόμενους έναντι εμβολίων δεν έτυχε καλής υποδοχής από ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα.

«Είμαστε αηδιασμένοι με το πώς αντιμετωπίζονται οι νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από την κυβέρνηση ως εμπορεύματα ή προϊόντα εξαγωγής», δήλωσε η Τζόσελιν Αντάμο, γενική γραμματέας της Ένωσης Φιλιππινέζων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών στο Reuters.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ