ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες ημέρες του προέδρου Τραμπ

0

Στον Λευκό Οίκο γράφεται η τελευταία πράξη στο θέατρο του παραλόγου της προεδρίας Τραμπ. Απομονωμένος, περιστοιχισμένος από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους που ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον, χωρίς δημοσιογράφους, κάμερες και τα φλας των φωτογράφων, με τη Μελάνια να πακετάρει την γκαρνταρόμπα της, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπά οργισμένος στους συνεργάτες του για εκείνους που τον εγκατέλειψαν, για τους λιγοστούς Ρεπουμπλικάνους που είναι έτοιμοι να τον καταδικάσουν, για τις μεγάλες εταιρείες που παίρνουν αποστάσεις από τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του.

Το ρεπορτάζ στα αμερικανικά μέσα λέει πως σε συνάντηση με ό,τι έμεινε από το επιτελείο του κι ενώ συνεχίζει να ζει σε παραλήρημα και σε μια δική του πραγματικότητα για το ποιος κέρδισε τις εκλογές, ο Τραμπ απέρριψε την ιδέα να παραιτηθεί και να ακολουθήσει μια «ηρωική» έξοδο από τον Λευκό Οίκο, όπως είχε κάνει ο Ρίτσαρντ Νίξον. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έξαλλος και απαγόρευσε στους συμβούλους του ακόμα και να αναφέρουν το όνομα Νίξον, λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να βασιστεί στον αντιπρόεδρο Πενς και στο σενάριο να γίνει πρόεδρος και να του δώσει χάρη, όπως έκανε ο Τζέραλντ Φορντ στον Νίξον.

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις νομικές ή οικονομικές καταστροφές που ενδεχομένως τον περιμένουν, όταν δεν θα είναι πλέον πρόεδρος. Δικηγόροι και σύμβουλοι τον έχουν προειδοποιήσει. Τις μέρες αυτές ζυγίζει την απόφασή του να απονείμει χάρη στον ίδιο και την οικογένειά του.

Τι θα κάνει την ημέρα ορκωμοσίας του Μπάιντεν

Όσο για την τελευταία του μέρα στην προεδρία; Σχεδιάζει να φύγει το πρωί της 20ής Ιανουαρίου, δεν θα περιμένει την ορκωμοσία Μπάιντεν, ούτε λόγος να γίνεται για συνάντηση των δύο ανδρών και των συζύγων τους στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Στον Τραμπ δεν αρέσει καθόλου η ιδέα της αναχώρησης από την Ουάσιγκτον, για τελευταία φορά, με ένα αεροπλάνο που δεν θα είναι πλέον το Air Force One. Δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του προεδρικού αεροσκάφους από τον Μπάιντεν. Πήρε την απόφαση να αναχωρήσει νωρίτερα, όσο είναι πρόεδρος και να κάνει χρήση των προεδρικών εναέριων μέσων για να φτάσει στη Φλόριντα, στο κλαμπ του στο Mar-a-Lago, όπου θα βρίσκεται όταν λήξει και επίσημα η θητεία του.

Λίγο πριν το τέλος, οι επικοινωνιολόγοι του πρότειναν να βγάλει αποχαιρετιστήριο λόγο στους Αμερικανούς, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα, να αναφερθεί στα επιτεύγματά του, αλλά δεν πήραν απάντηση. Λένε πως τον είδαν αδιάφορο και δεν δεσμεύτηκε πως θα το κάνει. Αναποφάσιστος είναι για το εάν πρέπει να τηρήσει την παράδοση που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο να αφήνει μια επιστολή στο Οβάλ Γραφείο για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Στον Τραμπ άρεσε, στις αρχές της προεδρίας του, να επιδεικνύει την επιστολή που έλαβε από τον Μπαράκ Ομπάμα στην οποία ο απερχόμενος πρόεδρος έγραφε μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από το πάρε-δώσε στην καθημερινή πολιτική, εξαρτάται από εμάς να αφήσουμε αυτούς τους θεσμούς της Δημοκρατίας τουλάχιστον όσο ισχυρούς τους βρήκαμε».

Το αν τελικά ο Τραμπ ακολούθησε τη συμβουλή του Μπαράκ Ομπάμα θα το κρίνει η ιστορία. Προς το παρόν μιλούν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, η εισβολή στο Καπιτώλιο και το γεγονός πως είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται δύο φορές στο ειδικό δικαστήριο της Γερουσίας.


imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ