ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο θα κοστίσει η διάσωση της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας;

0

Πρόσθετη οικονομική στήριξη 70 με 80 δισ. δολαρίων θα χρειασθούν οι αερομεταφορές ανά τον κόσμο ώστε να επιβιώσουν της κρίσης του κορωνοϊού, πέραν της τονωτικής «ένεσης» 160 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη λάβει από τις κυβερνήσεις, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες προς τις κυβερνήσεις που στήριξαν τον κλάδο των αερομεταφορών με 160 δισ. δολάρια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντερ ντε Ζινιάκ, στο πλαίσιο του αεροπορικού φόρουμ του Παρισιού, που διοργάνωσε η εφημερίδα «La Tribune».

«Για τους επόμενους μήνες, οι ανάγκες της αεροπορικής βιομηχανίας υπολογίζονται σε πρόσθετη βοήθεια 70-80 δισ. δολαρίων», εκτίμησε ο κ. Ντε Ζινιάκ. «Ειδάλλως, κάποιοι αερομεταφορείς δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν», πρόσθέτει.

Παρότι η σημαντική πρόοδος στο «μέτωπο» των εμβολίων προσφέρει ελπίδα,  η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης σε επίπεδα προ κορωνοϊού απέχει πολλούς μήνες ακόμη, με ορατό τον κίνδυνο να μην τα βγάλουν πέρα στη διάρκεια του χειμώνα, όπου η κερδοφορία είναι περιορισμένη ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Εν των μεταξύ, η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και οι περιορισμοί στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις έχουν υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του αεροπορικού κλάδου, με την ΙΑΤΑ να προβλέπει συνολικές ζημίες 87 δισ. δολαρίων φέτος.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγαλύτερες ζημίες σε σύγκριση με τους αριθμούς που έχουμε ανακοινώσει», αναφέρει ο κ. ντε Ζινιάκ, προσθέτοντας ότι οι απώλειες για το σύνολο του έτους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Η ΙΑΤΑ προβλέπει επώδυνα αργή ανάκαμψη με επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα αεροπορικής κίνησης το 2024 και 30% λιγότερους επιβάτες και για την επόμενη χρονιά, μια πρόβλεψη που ενδεχομένως να αποδειχθεί αισιόδοξη, προειδοποίησε ο κ. ντε Ζινιάκ. «Εκτιμούμε ότι η αεροπορική κίνηση θα είναι το ένα-τρίτο σε σύγκριση με επίπεδα του 2019 στα τέλη του 2020 και στη συνέχεια, ευελπιστούμε να κινηθεί στο 50%-60% στα τέλη του 2021», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ